Aмерички и немачки амбасадор различито о Косову

Амерички амбасадор Кајл Скот је, говорећи о питању Косова и Метохије, рекао да су САД желе да виде шта две стране могу да постигну и да ли то могу да подрже. Немачки амбасадор Томас Шиб указује да би идеја о размени територија у случају Косова могла да има последице и изван региона.

Скот је, на питање да ли САД подржавају идеју о разграничењу, за разлику од Немачке, и да ли виде ризике у томе од отварања Пандорине кутије, рекао да су САД за сваки споразум између Београда и Приштине – свеобухватан, који може да буде примењен и за које лидери верују да би могли да добију подршку народа.

"Ми кажемо: дајемо вам простор а на вама је да разрадите то. Не цртамо црвене линије – ово може, ово не, али смо јасно рекли обема странама да од САД нема бланко чека. Желимо да видимо шта могу да постигну и да ли то можемо да подржимо", рекао је Скот на панелу "Балкан 360: Процена немачког и америчког ангажмана на Западном Балкану".

Статус кво такође има ризике, не само као замрзнути конфликт, већ и због интенција које би водиле нестабилности у региону, каже амерички амбасадор.

"Разумем оне који говоре о Пандориној кутији али сада није 1999. година. Чекамо да предложе споразум, али тешко би било замислити да - ако би постигли договор са којим могу да живе - да ми кажемо да је то неприхватљиво", каже Скот.

Када је реч о европским интеграцијама, Скот каже да САД снажно подржавају проширење ЕУ на регион, а да тешки кораци у реформама захтевају више храбрости и опредељености лидера, али и грађана.

"САД су последње две деценије конзистентне, од пада Милошевића, инсистирајући у региону на помирењу - и то да се државе помире са својом историјом, али са својим суседима и да крену даље у грађење будућности са јаким привредним растом и јаком демократијом која би била заснована на владавини права и ојачана слободом медија", рекао је он.

Кључни елемент тога, лајтмотив процеса реформи, јесте придруживање ЕУ. САД су, каже Скот, помагале регион и на речима и на делима.

"У последњих 17 година само Србији смо дали помоћ од милијарду долара и то пре свега као подршка тим правцима развоја", рекао је Скот.

Додао је да се ниједан корак у реформама не може наметнути споља, већ да треба да их прихвате и спроведу лидери, али да их прихвате и грађани који то треба да желе више него неко споља.

Како каже, има застоја у том процесу јер су то све тешка питања и захтевају више храбрости и опредељености лидера али и грађана да то подрже.

"Ипак, ја сам оптимистичан кад је реч о томе куда регион иде", каже Скот.

Амерички амбасадор такође каже да су САД одувек биле "фан" проширења ЕУ, па и на овај регион, јер је ЕУ најмоћнија сила за сповођење мирне транзиције.

"Неке фрустрације које постоје овде у Србији али и у другим земљама региона се односе на то да је процес превише дуг, компликован, да су захтеви већи него што су били према другим земљама", рекао је амерички амбасадор.

Он, међутим, истиче да се у том процесу испуњавања захтева из Акија (Аки коминитер)друштво мења на боље и то важи и за Србију.

"ЕУ перспектива постоји, Унија ју је потврдила, али потребни су кораци напред, а Извештај Европске комсије показао је где тај прогрес треба да буде направљен", додао је он.

Шиб: Не сматрамао да је померање граница добра идеја 

Томас Шиб истиче да Немачка не сматра да је померање граница дуж етничких линија добра идеја, јер, иако би се тиме решио, можда, један проблем, могло би се створити много више проблема.

Одговарајући на питање из публике током панела у оквиру Београдског безбедносног форума да ли Немачка не би никада прихватила као решење корекцију граница или размена територије, истакао да би "рећи никада, било превише снажно, јер ко сам ја".

"Могу само да кажем да Немачка не сматра да је размена територија добра идеја. Јако се противимо томе. Нема потребе да понављамо аргументе као што је отаврање Пандорине кутије, али и да је цртање граница дуж етничке линије у супротности са оним што желимо да постигнемо примајући земље у породицу ЕУ која је мултиетничка", рекао је Шиб.

Он је истакао да би то могло имати последице и изван региона.

"Истовремено, јасно смо против статуса кво, и желимо да се постигне свеобухватни споразум око косовског питања, а дијалог је инструмент за то. Још има доста ствари око којих треба разговарати", објаснио је немачки амбасадор, понављајући да постоји снажна резервисаност Берлина према померању граница.

Немачка политика према Западном Балкану била је доследна са јасним циљем од почетка, а то су стабилност, мир и просперитет у овом региону Европе, истакао је Шиб, оцењујући да је приступање ЕУ пут да се достигне одрзиви мир и просперитет у региону.

Шиб је, на пенелу "Балкан 360: Процена немачког и америчког ангажмана на Западном Балкану", рекао да то захтева тешке процесе трансформације у земљама кандидатима.

Амбасадор, који је тек пар недеља на новој дужности, подсетио је да Немачка с тим у вези тесно сарађује са својим европским и трансатлантским партнерима.

"Западни Балкан остао приоритет Немачке" 

Указао је да Немачка подржава Србију и друге земље Западног Балкана на путу ка ЕУ, али је активна и на економском плану.

"На лидерима је да дају смернице и покажу политичку храброст, донесу тешке одлуке. Истовремено је важно да народ подржава тај пут и мере, владавину права и слободу медија", објаснио је Шиб.

Оценио је да је до сада већ доста постигнуто, и подвукао да је Западни Балкан био и остао приоритет немачке спољне политике.

"Немачка, која има важну међународну одговорност, на својој 'тацни' има можда више приоритета, али Западни Балкан је свакако приоритет", рекао је Шиб одговарајући на питање да ли је уистину пажња Немачке усмерена на овај регион.

Подсетио је на Берлински процес, који је покренула немачка канцеларка Ангела Меркел, а која је постала бренд сарадње у региону.

"Мислимо да је просперитетни, мирни западнобалкански регион у најбољем интересу ЕУ. ЕУ је директни сусед и директно осећа све што се дешава. Приступање ЕУ је пут да се достигну одрживи мир и просперитет. Због тога је европска перспектива веома важна", нагласио је Шиб.

Истовремено је указао да је важно испунити све услове за приступање, јер би у супротном ЕУ увозила проблеме.

Немачки амбасадор је додао и да би било би разочаравајуће ако европска перспектива не би добила подршку међу грађанима.

Указао је да још има доста поглавља да се испуни, потребно је време, јер процеси трансформације морају да се спроведу.

"У нашем је интересу да задржимо моментум", поручио је Шиб.

Интерне реформе које су потребне ЕУ не искључују наставак процеса проширења, истакао је он, додајући да је овај процес од стратешког интереса за Унију.

Шиб је казао да је Србија млада демократија са пуно изазова, и да је веома важно да се посвети владавини права, јер што брже буде спровела реформе у тој области то ће бржи бити приступни процес.

"На влади је да убрза те реформе, јер ће тиме убрзати приступни процес. Постоји већ напредак, а то је реформа правосуђа, где је било добро имати јавну дебату. Важно је да постоји снажно цивилно друштво, али и снажна демократска опозиција", указао је немачки амбасадор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи