Патријарх Иринеј: Црква не мења свој став о Косову и Метохији

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј поручио је у Грачаници да не може да схвати да Призрен, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница, буду у некој другој држави. Патријарх антиохијски и целог Истока Јован X поручио је да тамошњи народ сада пролази оно што је српски прошао 1999. године.

Црква не мења свој став о Косову и Метохији, рекао је у Грачаници патријарх Иринеј, који је у друштву патријарха антиохијског и свег Истока, Јована X, као и чланова Синода Српске православне цркве, обишао манастир који важи за једну од најлепших црквених задужбина, јавља РТВ КиМ.

"Никаква подела. Ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, да буде у некој другој држави, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница. То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо", рекао је патријарх новинарима.

Навео је да Црква никада није мењала свој став, а њен став је - ту смо и ту остајемо докле постојимо.

"Нека окупирају, као што окупирају, нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар", нагласио је поглавар СПЦ.

Патријарх Иринеј је поручио да прати све оно што се дешава на КиМ.

"Ваш положај је тежак, можда тежи него икада, али морамо се сви борити да се овде одржимо. Док смо овде, то је наше. Ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима", рекао је патријарх.

Подсетио је да је било је много тешких времена у прошлости, те да се "мора све учинити да и ово прође".

"Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи. Ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом остати овде где јесмо и остати за свагда", поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх Јован X: Пролазимо оно што сте ви прошли 1999. године

Из Грачанице се данас обратио и патријарх антиохијски и целог Истока Јован X. Говорио је о тешком положају у којем се налази Црква на Истоку.

"Ми сад пролазимо оно што сте ви прошли 1999. године, али наш православни народ жели да остане у својој земљи", рекао је патријарх Јован X.

Он користи прилику, како је истакао, да се моли Богу и за српски народ да остане на КиМ, буде увек ту и не оде са Косова.

"Срећни смо и радосни што смо видели наш српски народ у овом манастиру и око манастира, народ који је прошао јако тежак период, али су ипак хтели да остану овде у њиховим кућама и у њиховом дому. Молимо се за игуманију овог манастира и њене сестре, да их Бог чува и да их чува Богородица", рекао је патријарх.

Рекао је да муслимани у Сирији и Либану посећују православне светиње и поштују Богородицу.

"У нашим земљама, Сирији и Либану, у свим манастирима који носе име Богородице, њих посећују и муслимани и узимају благослов. Овај манастир који такође носи име Богородице, али и других светитеља, све религије морају да поштују", поручио је патријарх Јован X.

Додао је да поштовање других религија мора да почне, јер наша вера то од нас тражи.

"Ми смо данас са вама у овом светом манастиру који носи име Богородице и позивамо народ у целом свету да сви живимо заједно и поштујемо једни друге", поручио је патријарх Јован X, преноси Радио КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво