Влада: Произвољне критике ДС о борби против сиромаштва

Стопа сиромаштва у Србији смањена је са 8,8 посто, колико је износила у 2006. години, на 7,2 посто колико је била у 2017. години, показују подаци о апсолутном сиромаштву у Србији које се мери према упоредивој методологији, саопштила је Влада Србије.

Управо ти подаци, навела је Влада, показују да су критике које је изнела Демократска странка, како држава не чини ништа да се сиромаштво смањи, апсолутно нетачне и произвољне.

Новији подаци о кретању сиромаштва указују да се од 2014. године до данас бележи константан пад стопе сиромаштва у Србији, тако да је стопа сиромаштва у последњим годинама нижа у односу на ону из 2006. и 2007. године, наведено је у саопштењу.

На тренд смањења сиромаштва утицали су пре свега резултати економске политике претходне и ове Владе Србије, а посебно спроведене мере фискалне консолидације и укупних економских реформи.

Тако је стопа незапослености у Србији у другом кварталу ове године 11,9 посто и практично је преполовљена у односу на 2012. годину, у време када је економску политику креирала управо Демократска странка, стоји у саопштењу.

Влада наглашава да су резултати економских реформи и стабилизација јавних финансија, омогућили и повећање социјалних давања у Србији: од 2010. до 2017. године, буџетска издавања за најсиромашније повећана су три пута, што показује посвећеност државе заштити најугроженијих категорија становништва.

Захваљујући повећаним социјалним давањима, наводи се, стопа сиромаштва у 2017. години смањена је за чак 28 одсто.

Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике у процесу приступања Европској унији, који је Влада усвојила у мају 2016. године, и који се односи на период до 2020. године, дефинише основне правце реформи у области социјалног укључивања.

Реч је о кровној стратегији за социјалне политике у Србији, а до краја ове године биће објављен извештај о реализацији мера из тог документа.

Потврда да Влада предано ради на смањењу сиромаштва и посебно на заштити најугроженијих категорија становништва, каже се у саопштењу, илуструје и чињеница да током спровођења мера фискалне консолидације 2014. године, нису смањиване пензије пензионерима са најмањим примањима.

"Спроведене мере фискалне консолидације биле су неопходне због неодрживог стања јавних финансија и чињенице да је Србију само неколико месеци делило од банкрота, што је наслеђе и (не)одговорност оних који данас неосновано критикују - Демократске странке", навела је Влада.

Резултати у области смањења сиромаштва показују добар тренд, а Влада Србије напомиње да остаје посвећена томе јер се може и мора учинити још више и додаје да наставља да ради на унапређењу положаја свих грађанки и грађана кроз стварање друштва једнаких могућности за све.

Тим Владе Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва (СИПРУ тим), уз подршку Швајцарске Конфедерације, предано ради на стварању адекватних политика које ће додатно смањити стопу сиромаштва у Србији.

СИПРУ тим од 2009. године пружа подршку у изградњи капацитета Владе и ресорних министарстава у развијању и спровођењу политика социјалног уклкучивања.

Овај тим је од 1. јануара ове године при Кабинету председнице Владе Србије, чиме је добио централну улогу у координацији свих институција које се баве смањењем сиромаштва, што је још један важан показатељ одлучности Владе Србије да системски ради на сузбијању сиромаштва, наведено је у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи