Брнабић: Јапан је наш пријатељ, донатор и важан партнер

Председница Владе Ана Брнабић оценила је, у разговору са парламентарним замеником министра спољних послова Јапана Кенђи Јамадом, да је Јапан пријатељ Србије, донатор и важан партнер у политичком и економском смислу.

Премијерка Брнабић је истакла да је тренд унапређења сарадње нарочито приметан након историјске посете премијера Јапана Шинзо Абеа Србији, у јануару ове године, и изразила уверење да ће две земље у наредном периоду проширити сарадњу и на нове области, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Саговорници су се сагласили да јучерашње потписивање Споразума о финансирању пројекта уклањања остатака противпешадијских мина у општини Бујановац са Међународним фондом за јачање људске безбедности, представља још један важан корак у правцу даљег јачања наше билатералне сарадње.

Председница Владе је захвалила за подршку и финансијску помоћ Јапана од 500.000 евра, како би овај значајни пројекат био реализован.

Брнабићева је указала на то да су јапанске компаније важан део српске економије, што је доказ добро спроведених економских реформи и показатељ стабилности пословне климе.

Од јапанских инвеститора и њиховог приступа пословању, много се може научити, закључила је премијерка и додала да велики значај поред инвестиција имају и нове технологије које долазе са јапанским компанијама.

Саговорници су разговарали и о могућностима сарадње у области културе и уметности, а премијерка Брнабић је изразила је очекивање да ће се у наредном периоду створити могућност за отварање изложбе јапанских уметника у Београду, која би била од изузетног значаја за приближавање култура два народа.

Јамада: Јапанске компаније заинтересоване за српско тржиште

Парламентарни заменик спољних послова Јапана истакао је да су компаније из те земље заинтересоване за долазак на српско тржиште, пре свега оне које се баве областима ИТ индустрије и саобраћаја.

Јамада је навео да је упознат са најновијим економским показатељима, који потврђују тренд развоја српске привреде и похвалио напоре Владе Србије усмерене ка стварању стабилног пословног окружења, значајног за привлачење нових јапанских инвестиција.

Захвалио је премијерки на помоћи коју је Влада Србије упутила поводом санирања последица поплава у Јапану.

Уверен је да ће њена посета Јапану, планирана за наредну годину, бити веома значајна за даље унапређење билатералних односа две државе, наведено је у саопштењу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи