Koсовски парламент подржао војску Косова, Срби напустили седницу

Посланици косовске скупштине усвојили су у начелу три нацрта закона која се тичу трансформације косовских снага безбедности у војску. Један од нацрта предвиђа и формирање министарства одбране. Српски посланици су, пошто су саопштили да су против, напустили заседање скупштине.

Сви присутни посланици албанских и странака несрпских мањина, а данас их је 101 од 120, јединствено су у првом читању подржали нацрте закона о промени мандата косовских снага безбедности, чиме ова формација прераста у војску, али без промене назива.

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај је након гласања изјавио да је ово један од најважнијих и одлучујућих дана за "земљу и консолидацију државе Косово на путу ка НАТО-у".

Шеф посланичког клуба Демократског савеза Косова Авдулах Хоти рекао је да је формирање војске "најважније питање" за Косово. "То је питање које треба да нас уједини. Слушамо гласове из суседства против војске. Они који су против НАТО-а против су и косовске војске. Против су Русија и други. Оснивање војске ће ојачати мир", рекао је Хоти.

Посланик покрета Самоопредељење Реџеп Сељими рекао је да су у тој странци увек подржавали трансформацију КБС-а.

Посланица Социјалдемократске партије Аида Дергути рекла је да нацрти закона имају недостатке, али је формирање војске питање изнад тих недостатака.

Посланик Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи рекао је да је "цео народ Косова данас заслужан што имамо војску". "У партнерству са европском заједницом биће комплетирана држава, која ће целом региону донети мир", додао је Исуфи.

Посланик Српске листе Игор Симић рекао је да су српски посланици против предлога закона.

"Србима и другима требају економски мир и напредак, а не милитаризација или рат. Чак су и представници САД и НАТО-а рекли да он мора да поштује устав. Најава улагања 150 милиона евра у три године није у интересу не само Срба већ ни Албанаца, јер новац треба уложити у задржавање младих да не напуштају Косово", рекао је Симић.

Увреде приликом изласка из сале 

Српски посланици преносе да су, због противљења, били суочени са реакцијом албанских посланика, који су их током изласка из сале називали погрдним именима.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да то најбоље осликава однос већине према Србима на КиМ.

"Срамно понашање, нажалост, није било довољан разлог да председавајући прекине седницу или бар упути извињење због ових увреда и кршења пословника, што најбоље осликава однос већине према Србима на Косову и Метохији", навео је Ракић у саопштењу.

Додао је да је апсолутно разочаран ћутањем међународних представника, чију су изасланици били присутни у косовском парламенту кад су посланици албанских партија вређали представнике Српске листе и упитао да ли то значи да Срби и њихови представници немају право да изнесу свој политички став.

"Знам ја да су и странци и албански политичари навикли да имају подобне Србе у институцијама, који ћуте и подржавају све предлоге који дођу на дневни ред, али су та времена прошла, и неће се поновити", навео је Ракић.

Оценио је да су посланици Српске својим држањем показали да су прави представници српског народа, који неће поклекнути пред било којим приземним увредама и антицивилизацијским понашањем.

Шта предвиђају нацрти закона 

Према нацртима закона, предвиђено је прерастање министарства за снаге безбедности у министарство одбране.

Према нацрту закона, Косовске безбедносне снаге (КБС) "штите територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Косова".

"КБС су војне снаге, мултиетничке, наоружане и овлашћене за служење на Косову и у иностранству у складу са законским и уставним мандатом", предвиђа нацрт закона.

Наводи се и да су "КБС сила, формирана према интероперабилним стандардима са НАТО-ом. Користе силу, ватрено оружје, како би испунили своје законске и уставне обавезе, ако не може да се избегне опасност другим средствима."

"Подлежу демократској, грађанској контроли, владавини права и међународним обавезама. Скупштина, председник Косова, премијер и министар одбране чине ланац цивилне контроле."

"Председник Косова је врховни командант и има овлашћења да нареди мобилизацију КБС-а. Именује и разрешава команданта КБС-а на препоруку владе. Премијер надгледа и врши контролу преко министра."

"Влада има право да усвоји стратегију одбране према препорукама министра одбране. Командант се бира на мандат од четири године".

"Организационо и структурно, КБС делују на целој територији Косова кроз јединствен ланац командовања. Састоји се од активне компоненте до пет хиљада чланова. Генералштаб је највиша војноорганизациона структура у КБС-у", наводи се у нацрту закона.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво