Расправа о законима из области грађевинарства и саобраћаја

Скупштина Србије завршила је обједињену расправу у начелу о предлозима 10 закона у области грађевинарства и саобраћаја, а рад ће наставити расправом у појединостима на предложене законе у понедељак, 22. октобра. Држава је од озакоњења објеката у претходне три године приходовала 3,9 милијарди динара, изјавила је у министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Циљ свих 10 законских предлога јесте да се домаћи прописи ускладе са стандардима ЕУ.

Измене и допуне Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу бесправних објеката, како је образложио предлагач Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, омогућиће лакше и брже уклањање бесправних објеката и спречити нелегалну градњу.

Изменама закона предвиђено је да је, уместо правоснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно - најчешће другостепено решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија.

Када је реч о изменана Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу објеката, биће решен проблем несавесних инвеститора и моћи ће лакше да се руше нелегални објекти, пошто су до сада управни спорови трајали и по неколико година.

Измене ће пружити држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за још ефикаснију борбу против неодговорних и бахатих инвеститора који граде без дозволе и покушавају да зараде на кршењу закона.

Такође, биће продужено трајање грађевинске дозволе са две на три године, а локацијски услови са 12 на 24 месеца.

Предлог закона предвиђа да се рокови за израду планских докумената скрате на највише 12 месеци, са садашњих најмање 18, а неретко трају и по неколико година.

Усвајањем измена закона омогућиће се да се План генералне регулације примењује директно и да сви плански документи буду јавно доступни у Централном регистру планских докумената

Међу предложеним законима су и нови Закон о грађевинским производима и измене Закона о превозу путника у друмском саобраћају и Закона из области ваздушног и водног саобраћаја.

Измене и допуне Закона о превозу путника у друмском саобраћају ће посебно регулисати такси превоз, пошто у Србији има најмање 17.000 таксиста који су саставни део транспортног система сваког града.

Главни циљеви доношења закона о изменама и допуна Закона о превозу путника у друмском саобраћају јесте да се додатно уреди област такси превоза, повећају капацитети инспекцијских органа и појача борба против сиве економије.

"Објекти без грађевинске дозволе после 2015. неће моћи да се озаконе"

"Од тога су јединице локалних самоуправа добиле 2,7 милијарди динaра, а 1,2 милијарде је у буџету Републике Србије", рекла је Зорана Михајловић током расправе о предлогу измена и допуна Закона о озакоњењу објеката.

Закон о озакоњењу објеката је донет у новембру 2015. године.

Од тада је пописано 1,659 милиона бесправних објеката и донето је 183.000 решења о озакоњењу, а Михајловић каже да је, са друге стране, у периоду од 1997. до 2014. године урађено укупно 150.000 решења о легализацији.

"Шта сте радили ви више од 10 година и како сте могли да дозволите око два милиона нелегално саграђених објеката. Није највећи број бесправних објеката настао током деведесетих година, већ у периоду од 2000. до 2012. године", поручила је Михајловићева посланицима опозиције.

Министарка је поновила да објекти без грађевинске дозволе после 2015. године неће моћи да се озаконе ни по предлогу измена и допуна Закона о озакоњењу објеката.

На критике опозиције везане за градњу друмског Коридора 10, Михајловићева је поручила да у време власти Тадића, Ђиласа и Јеремића ауто-пут кроз Грделичку клисуру није ни постојао.

Михајловићева је рекла да подаци о овој најтежој деоници ауто-пута кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 најбоље говоре о томе како се радило у време бивше власти. 

"У 2012. години проценат изведених радова на свих шест деоница кроз Грделицу био је нула одсто. Ови подаци јасно показују да у време власти Тадића, Ђиласа и Јеремића ауто-пут кроз Грделичку клисуру, који толико нападате, није ни постајао. Ниједан једини метар! На данашњи дан проценат изведених радова је од 92,16 до 99,8 одсто", истакла је Михајловићева.

Показала је податке како је рађено свих шест деоница ауто-пута кроз Грделицу. 

Тако је, каже, 2012. деоница од Грделице (Доње Поље) до тунела Предејане имала проценат изведености нула одсто, у 2013. проценат је био 0,3, 2014. био је 7,4 одсто, 2015. године 15,7 одсто, у 2016. години 60,5 одсто, у 2017. години 73,5 одсто, а на дан 18. октобра 93,7 одсто.

За другу деоницу, Тунел Предејане–Царичина Долина у 2012. години проценат изведености био је нула одсто, у 2013. години 0,1 одсто, у 2014. години 5,9 одсто, у 2015. години 10,4, одсто, у 2016. години 34,6 одсто, у 2017. години 71,3 одсто, а на дан 18. октобра 91,16 одсто.

За трећу деоницу, Тунел Предејане у 2012. години проценат изведености био је нула одсто, у 2013. години 1,3 одсто, у 2014. годни 33 одсто, у 2015. години 59,5 одсто, у 2016. години 74 одсто, у 2017. години 90 одсто, а на дан 18. октобра 99,99 одсто. 

За четврту деоницу, Тунел Манајле у 2012. години проценат изведености био је нула одсто, у 2013. години 1,2 одсто, у 2014. годни 29,1 одсто, у 2015. години 53 одсто, у 2016. години 66 одсто, у 2017. години 83,5 одсто, а 18. октобра 2018. је 97 одсто.

За пету деоницу, Царичина Долина–Тунел Предејане у 2012. години проценат изведености био је нула одсто, у 2013. години нула одсто, у 2014. годни 9,2 одсто, у 2015. години 26 одсто, у 2016. години 84 одсто, у 2017. години 91,8 одсто, а на данашњи дан 99,98 одсто. 

За шесту деоницу, Тунел Манале–Владичин Хан у 2012, 2013. и 2014. години проценат изведености био је нула одсто, у 2015. години шест одсто, у 2016. години 39 одсто, у 2017. години 73 одсто, а на дан 18. октобра ове године 99,86 одсто.

Расправа Шаровића и Михајловићеве

Током расправе, посланици су полемисали и о изјави посланика Двери Срђана Нога да председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић треба обесити на Теразијама.

Такође, полемисали су и о изјави амбасадора САД у Србији Кајла Скота који је недавно у Влади Србије рекао да је косовска влада "није такозвана већ Влада Косова, које је независна и суверена земља". 

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић изјавио је да је амбасадор САД у Београду Кајл Скот својим изјавом у Влади Србије да је Косово суверена држава понизио не само Владу, већ и све грађане Србије, али и да Михајловићева треба да поднесе оставку, јер није реаговала на изјаву Скота иако је била присутна. 

Шаровић је на седници парламента подсетио да у Уставу Србије пише да је Косово саставни део Србије, због чега је министарку позвао да поднесе оставку. 

"Ћутала је као заливена. Ћутала је иако се обавезала да ће бранити Устав Србије, да ће учинити све да га сачува и то у сваком тренутку, у свакој прилици, и на унутрашњем и на међународном плану", рекао је Шаровић.

Упитао је и зашто Влада Србије није донела одлуку да Скота прогласи персоном нон грата, да га протера из Србије, а министраку поново позвао да поднесе оставку "ако има имало части". 

Михајловићева му је поручила да увредама на њен рачун неће повећати поверење грађана у радикале, нити им омогућити да пређу цензус на изборима. 

"Можете колико хоћете, али то иде мало теже. Нећу да говорим о томе да ли имате своје васпитање или не. То што сте мени рекли, можете да кажете члановима своје породице, али, молим вас, не мени. Мислим да није у реду", рекла је Михајловићева.

Што се части тиче, додала је, "заиста је испод части разговарати са радикалима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи