Вучић: Да "вешате и силујете" нећете моћи, јер неће вас народ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да на увреде и претње на његов, и посебно на рачун премијерке Ане Брнабић, нису реаговали они чија је то била дужност. Онима који су упутили претеће поруке поручио је да неће моћи да "вешају и силују", јер, како каже, постоји један прост разлог који их омета – неће их народ. Новинарима је рекао и да не постоји сила која ће нас натерати да признамо Косово.

Александар Вучић је одговорио на претње које је изнео посланик Двери Срђан Ного у емисији на Јутјубу. Наводи да неће моћи да их спроведе јер неће доћи на власт.

"Чисто да чистије не може да буде. Када буду избори, видећемо да ли ће их народ хтети", рекао је Вучић новинарима.

Посланик Двери Срђан Ного рекао је јуче да Вучића и Брнабићеву треба обесити због могућег прилива миграната, а раније је један од чланова Савеза за Србију Жељко Веселиновић говорио о томе да би премијерку требало "затворити са Афроамериканцем".

Вучић каже да је навикао на такве изјаве, али додаје да не може да дозволи да говоре да ће да "вешају" Ану Брнабић.

Навео је да неки не желе да је заштите, јер "није лојална неким другим људима и другим земљама, већ својој влади и својој земљи".

"Срамота је да је нико није заштитио, чак ни они чија је дужност била, који воде тела за равноправност. Нису реаговали када су Ани Брнабић претили силовањем", рекао је Вучић.

Приметио је да они који би да владају земљом промовишу "силовање и вешање" пошто немају политику.

"Наш обрачун са њима мора да буде још озбиљнија и марљивија политика владе", рекао је Вучић.

Каже да шеф коалиције Савеза за Србију, уреднику Информера Драгану Ј. Вучићевићу прети затвором три године, и упитао шта би се десило да је он тужио неког од новинара када су говорили разне неистине и увреде.

"Сви ћуте. Нормално је да тражите три године затвора, јер 'ко си ти да критикујеш његово величанство' и питаш одакле ти пет милиона евра на рачуну?", рекао је Вучић, те додао да су поједини са РТС-а "ишли да плачу код Јеремића када је Миленко Јованов издао саопштење, а да нико није ишао да плаче у редакцију Информера".

Како оцењује, то је нагомилано лицемерје у којима се џелати представљају као жртве.

"Мало би да силују, па мало да вешају. Ајде оставите Ану на миру. Оставите ту жену мало на миру. Оставите новинаре да раде свој посао, одговорите на питање, а не да су најбољи они који не смеју да питају", поручио је Вучић.

Што не смете да питате Јеремића одакле му пет милиона евра на рачуну, или одакле Ђиласу 25 милиона евра које је зарадио од 2007. до 2012. године, питао је Вучић.

Каже да код њега на конференције за медије долазе сви новинари, а не само "као код њих, они који слушају и служе".

"То је та врста лицемерја са којом се суочавамо", подвукао је Вучић.

На претње Срђана Нога реаговали су представници власти и политичких странака а лидер Двери Бошко Обрадовић оградио се од његове изјаве

Вучић о односу према медијима

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија земља у којој свако може слободно да мисли и да тај дух "ни Ђилас ни Шолак, ма колико то хтели" не могу да зауставе.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре у паузи Београдског безбедносног форума, након што га је новинар телевизије Н1 замолио да ту телевизију престане да назива "Шолаковом и Ђиласовом", будући да, како је навео, Шолак јесте сувласник, али Ђилас нема никакве везе са њима.

Новинар Н1 је, такође, замолио председника да "престане да врши притисак на колеге са јавног сервиса".

Вучић је, одговарајући му, рекао да у папирима не стоји да је Ђилас власник Н1, али да је власник компаније Дајрект медија и компаније у Бугарској коју је Шолак купио.

"А само је са директором Дајрект медија власник и компаније на Малти, исто Ђиласове директорке. Је л' то истина? Шолак и Ђилас су у свим бизнисима заједно и један од другог купују. Је ли Шолак 10 милиона евра платио зграду Драгану Ђиласу, на десет метара одавде?"

Кад је реч о притисцима на РТС, Вучић је рекао да није приметио да су новинари напали Ђиласа, Обрадовића и друге представнике опозиције због притисака на РТС и РЕМ.

"Хоћете да ме натерате да не смем да кажем ништа, да питам зашто плачете над судбином једног новинара и идете у опозициони штаб, а не над судбином оног кога хоће да отерају у затвор", рекао је Вучић.

Рекао је и да поштује право новинара да раде, да могу да пишу о њему шта год хоће, али да треба да га пусте да мисли слободно и да му ни Ђилас ни Шолак неће одређивати шта ће да мисли.

Рекао је и да се трудио да се понаша професионално према Н1, за разлику од њих који, каже, никада нису били професионални, него директна политичка експозитура Драгана Ђиласа.

"Хоћете да ми забраните да мислим и да имам другачије мишљење, ко има право да ми говори шта смем да кажем или ћете да доведете комисију, па ћете да ме вешате јер не мислим као ви", упитао је Вучић новинара Н1 телевизије.

Не постоји сила која ће нас натерати да признамо Косово

Председник Србије је рекао да не постоји сила која ће Србију натерати да призна Косово и поручио да се мора постићи компромис, те да и Београд и Приштина морају да одступе од својих тврдих ставова, јер је то смисао компромиса.

"Хоћемо да направимо компромис и договор, али мора неко у свету и на Косову да разуме да Србија има своје интересе. Не постоји сила која Србију може да натера да призна независност Косова, морамо да разговарамо и да се договарамо. Да решења у потенцијалној будућности буду болна и за вас и за нас, само тако могу да буду решења", рекао је Вучић.

На питање новинара из Приштине, у паузи Београдског безбедносног форума, рекао да Београд жели преговоре са Албанцима, али да и они морају да разумеју да Србија има свој интерес, да не доживљава Косово као независну и суверену државу и да је зато потребно да се седне и разговара.

Немогуће је, каже, да се постигне договор у којем ће Албанци да буду срећни, а Срби несрећни.

"Морамо да будемо већим делом незадовољни да би било шанси за будућност. У супротном, само ћемо копати дубоке ровове за које се надам да неће бити ратнички, већ политички", рекао је Вучић.

Навео је да, као што он у Србији може да говори о компромису, тако морају и други да говоре о томе. Рекао је и да се нада наставку дијалога "врло скоро".

Председник је рекао и да ће Србија чинити све да не дође до формирање војске Косова, а да ће, ако се догоде, доносити одлуке.

"Наш посао је да урадимо све да се не догоди најгори сценарио довођења Србије у немогућу позицију. Ако дође до тога, бићемо у изузетно тешкој ситуацији", рекао је Вучић.

Очигледно Американци гурају трансформацију косовских снага

Вучић је изјавио да чека да види шта ће данас урадити у косовском парламенту са сетом три владина предлога о трансформацији косовских безбедносних снага у војску, и да ли ће то Американци да подрже.

"Очигледно је да Американци гурају ове ствари на Косову које за нас представљају озбиљан проблем", рекао је Вучић.

Ми ћемо дати све од себе да сачувамо мир и стабилност и бранићемо интерес српског народа, што, како је рекао, неће нимало бити лако.

Вучић је рекао да Србија очекује и расправу о чланству Приштине у Интерполу, што је у новембру, а они су, каже, у Емирате већ послали делегацију од 80 чланова који тамо преговарају.

"Како год окренете, безброј проблема. А, оног дана када уђу у Интерпол, видећете хиљаде потерница против Срба, хапсиће их, па ће их малтретирати и тући, а онда ће их пустити. То је уобичајено, шта ћете", рекао је Вучић.

Што су одвајали Косово од Србије 2008?

Председник Вучић је рекао и да "поштујемо и ценимо ставове америчког амбасадора Кајла Скота у вези са Косовом и Метохијом и са деловањем страних агентура". Додао је, међутим, да ми имамо своје ставове.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Кајла Скота за НИН да је појачано деловање страних агената, али руске стране и да неће подржати идеју разганичења због етнички чистијих држава, и приметио да је исто тако требало питати Скота зашто је, ако је већ против етнички чистих држава, "одвајао Косово од Србије 2008. године".

"Важно је шта каже амерички амбасадор – ми то поштујемо, ценимо, а ми имамо своје ставове", рекао је Вучић.

Што се страних агената тиче, то је, рекао је, питање за БИА, а широка је листа, Београд је, каже, увек био Мека и Медина за многе људе који су желели да шире информације, дезинформације, обавештајно, контраобавештајно деловање...

Додао је да то није нешто од данас, већ је то била пракса и шездесетих и седамдесетих.

"Зато је важно да имамо државне институције, структуре, које умеју са сагледају све тешкоће и опасности са којима можемо да се суочимо у очувању стабилности за нашу земљу и грађане", рекао је председник Србије.

"Имам поверење у министре, док ми Ана не каже другачије"

Председник Вучић је поновио да је представник Владе Србије морао да реагује на изјаву амбасадора САД да је Косово суверена земља, да се о нереаговању Зоране Михајловић разговара, али и да има поверење у министре, док му премијерка не каже другачије.

"А онда ћемо или у реконструкцију или на изборе."

Додао је да се већ у марту идуће године иде у изборну годину, тако да је онда, каже, "све могуће".

Поновио је да му је познат став амбасадора САД Кајла Скота о Косову и Метохији и да нема шта да му замери по том питању.

Проблем је, каже, што не може амбасадор да одређује новинару како ће и на који начин да поставља питања и поновио да је због тога представник Владе Србије требало да реагује.

"Као што ја неким новинарима нећу да одређујем шта може и шта не може да каже, тако ни амбасадор не може да одређује како ће новинар да поставља питање и на који начин. А посебно ако је то на пристојан начин и у складу са интересима Србије", додао је српски председник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво