Јевтић о трансформацији КБС: Зашто је међународна заједница променила став?

Посланици косовске скупштине данас би требало да расправљају о три предлога, која се односе на трансформацију Косовских безбедносних снага у Војску Косова. То је такозвани план Б којим Приштина покушава да формира Војску Косова заобилазећи све споразуме и договоре према којима то није могуће без сагласности Срба и уставних промена.

Потпредседник Српске листе и члан косовске владе у оставци Далибор Јевтић рекао је за РТС да је важно да се данас још једном чују ставови политичких представника Срба на Космету и да се постави питање како је могуће да, нешто што залази у интерес невећинске заједнице није уставно питање.

Јевтић поручује да је реч о иницијативи која подрива будућност дијалога. Напомиње да правне могућности преставника Срба нису велике у смислу да могу да спрече процес усвајања закона.

"Када смо неколико пута говорили да треба да се усвоје закони важни за Заједницу српских општина, онда су говорили да је то залажење у питање устава. Како сада то није случај?", упитао је Јевтић.

Рекао је да постоји могућност обраћања уставном суду, али напомиње да ни од тога не би требало очекивати много, јер шта год представници Српске листе предложе и питају, то се схвата као противно интересу албанске зајендице.

Коментаришући однос међународне заједнице према трансформацији КБС, Јевтић подсећа да су управо представници НАТО-а и најмоћнијих земаља говорили да све треба да се уради у складу са уставом.

"Поставља се питање зашто су променили став", наводи Јевтић и додаје: "Да ли је ово начин да се решавају проблеми и да ли то помаже или одмаже дијалогу?".

Говорећи о томе што су албански посланици одбили да се Видовдан уведе као празник на Космету, Јевтић каже да то доказује да се све што долази као предог Срба у косовској скупштини једнставно одбија. 

Када је реч о захтевима за повлачење Унмика, Јевтић каже да се о томе говори већ неко време и да Срби нису изненађени. 

"Било је више захтева и мислим да је ово још један ударац на све оно што ми као политички рпедставници Срба желимо да урадимо када је реч о изградњи поверења и помирења и свега што доприноси стабилности", каже Јевтић. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво