Мичел весник нове политике?

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел заговара подршку САД евентуалном договору Београда и Приштине о "размени територије" или "корекцији граница", пише амерички портал "Базфид" уз оцену да је реч о заокрету у политици Вашингтона.

У тексту се истиче је Мичелу поверен задатак да промени политику САД у источној Европи ради супротстављања Русији на тим просторима.

Прича о корекцији границе или размени територије, како се наводи, годинама није била тема за Американце због забринутости да би мењање граница на Балкану донело веће насиље на Косову, као и да би то оснажило друге у региону да покушају исто.

Наводећи да председник Србије Александар Вучић одавно заговара политику размене или поделе, портал истиче да Мичел није једини који сигнализира да би подржао такав договор, већ да је то претходно јавно рекао саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон.

И Мичел се ту, наводи се, не сматра најодговорнијим за заокрет у америчкој политици, али је његов мандат означио промену када је реч о томе колико озбиљно се ова идеја схвата.

"Са доласком Мичела, Америка се интензивније ангажује на Балкану како би се суочила са актуелним изазовима у региону. Чини се да су САД спремне да саслушају опције обе стране о томе како ићи напред и коначно постићи договор који ће региону донети дугорочну стабилност", навео је неименовани косовски дипломата за Базфид.

Дипломатски извори кажу да су САД поручиле Косову да је временски оквир за постизање договора ограничен и да сама Приштина схвата да је садашња ситуација – у којој Србија одбија да призна независност – неодржива.

У тексту се подсећа на Мичелову изјаву од јуна када је рекао да се на границама источне Европе драматично интензивира стратешко ривалство те да је приоритет САД да провери руску агресију.

Неки мисле да Мичел користи идеју о могућој размени територија око Косова за геополитичко супротстављање Русији.

Ако се ова неодржива ситуација реши сама од себе, како се верује, Русија би имала једну прилику мање да подстиче раздор, наводи се у тексту.

Чарлс Капчан, сарадник америчког невладиног Савета за међународне односе, каже да је "стратегија Русије да се убаци у актуелне контроверзе у региону и да изазове нестабилност".

Москва, додаје, одржава снажне везе са Србијом делом и зато што је Београд још увек увучен у спору са Приштином што му блокира пут ка Европи.

Ако се уклони препрека и Србија види мапу пута ка чланству у ЕУ и НАТО било би то, сматра Капчан, одлучујући корак да се обузда Кремљ.

У тексту се наводи и да неки верују да је подела позив на нови хаос због чега то управо и руски председник Путин заговара.

Портал преноси и изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да непротивљење Москве том плану представља доказ зашто подела није решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво