"Одлазак Унмика довео би Србију у тешку позицију"

Одлазак Унмика са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић. Поводом писма Ники Хејли оценио је да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Александар Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се Унмик повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и миру на Западном Балкану.

"Зато што би одлазак Унмика, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу", рекао је Вучић.

Навео је да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

"Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским председником.

Нада се да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак "како би показали да могу да учине шта год хоће у свету".

Вучић је рекао и да би формирање војске Косова представљало велики и готово нерешив проблем и за Србију и за регион и апеловао на међународну заједницу, посебно САД, да обрате пажњу на најаве албанских политичара да ће се то догодити до краја године.

"Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо", рекао је Вучић.

Истакао је да не постоји ниједан међународни правни акт који дозвољава формирање војске Косова, да то није предвиђено ни Резолуцијом 1244, ни Бриселским споразумом, нити договором са НАТО-ом и додао да не стоји аргумент да то дозвољава косовски Устав.

"Зашто онда разговарате са Србијом? Устав Србије то не дозвољава, али ми о томе ни не говоримо, већ се позивамо на међународне правне акте", поручио је Вучић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво