Укидање виза знак добродошлице

Грађани Србије, Црне Горе и Македоније имаће након укидања виза осећај да су добродошли у ЕУ и то може да олакша влади да настави са реформама које су можда мање популарне, рекла је Александра Стиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Комитет сталних представника Европске уније у Бриселу у четвртак је усагласио текст одлуке којом се за грађане Србије, Црне Горе и Македоније од 19. децембра укидају визе. Тиме су унутар Уније у потпуности завршене припреме за коначну одлуку коју ће у понедељак донети министри правде и унутрашњих послова на састанку у Бриселу.

Коначну одлуку о укидању виза саопштиће у понедељак шведска министарка правде Беатрис Аск и европски комесар за правосуђе и унутрашње послове Жак Баро. Пре тога, Савет министара усвојиће одлуку којом се Србија, Црна Гора и Македонија стављају на тзв. белу шенгенску листу, а њиховим грађанима омогућава слободно путовање у земље шенгенске зоне.

"Позитивно је што ће грађани све три земље сада имати позитивнији однос према ЕУ. Имаће осећај да су добродошли и то може да олакша влади да настави са реформама које су можда мање популарне", рекла је Александра Стиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Савет министара треба да усвоји и политичку декларацију којом се Европска комисија позива да што пре да законски предлог за укидање виза за БиХ и Албанију како би слободно путовање и за грађане ових земаља ступило на снагу у најкраћем могућем року.

"Европска унија ће пажљиво пратити како се визна либерализација примењује у пракси. Важно је какав ће утисак оставити грађани ових земаља, али је исто тако важно да владе наставе са применом мера из мапе пута, иначе ће ЕУ закључити да је одлука била грешка, што ће имати негативне последице на следеће кораке", каже Александра Стиглмајер.

Право да слободно путују у земље шенгенске зоне од 19. децембра имаће само власници нових биометрисјких пасоша.

број коментара 7 пошаљи коментар
(понедељак, 07. дец 2009, 21:47)
anonymous [нерегистровани]

re

Da ali ces moci da odes pa ako nadjes nesto lako ces da dobijes radnu dozvolu.Pohvala za Predsednika i njegov TIM

(уторак, 01. дец 2009, 01:36)
sympathy [нерегистровани]

Docekah i ja...

Drago mi je za odluku oko viza i spreman sam za put EU ne da radim da vidim evropu,potrosim ako ista nadjem na putu ok!!!
Srbija je opet na listi naroda koji zavredjuju tretman ko i svi drugi...

(недеља, 29. нов 2009, 01:20)
anonymous [нерегистровани]

Re: ura

To je lepa vest, ali nece "mnogi naci poslove" zato sto se ovo odnosi na turisticke vize u trajanju od 90 dana koje ce biti ukinute, dakle moci cemo da putujemo i razgledamo kao turisti, da idemo u shopping i provod, ali ne i da ostanemo tamo da radimo. Za to je vec potrebna boravisna/radna viza.

(субота, 28. нов 2009, 08:55)
MUKI SMEDEREVO [нерегистровани]

jos jednom hvala za vodece u nasoj zemlji

jos jednom hvala za Jeremica Tadica naseg presednika i sve ostale vodece u nasoj zemlji srbiji za ovaj dugo ocekivani poduhvat; a narocito za mene i slicne meni jer posle 15 godina mogu da se vratim u moju zemlji posto ovde u nemackoj nemam boravak.JOS KEDNOM VELOKOOOO HVALA

(петак, 27. нов 2009, 23:23)
Dragan [нерегистровани]

Konacno

Konacno nesto lepo,posle 20 godina da normalno putujemo

(петак, 27. нов 2009, 22:41)
anonymous [нерегистровани]

ura

Pa,sta reci Bravo,konacno bar po pitanju viza necemo biti gradjani drugog reda.Para nece imati svako ,da putuje ali bar ce imati sansu vise,pa polako.Mnogi ce tako naci poslove,lakse je kad su vam granice otvorene.Pa,eto i ulazak u E.U itd.Bravo za sve nase politicare koji su na kraju shvatili da bez sveta se nemoze i da mora jedni drugima da pomazu....dal ce konacno da se obistini ona"daj boze da se Srbi sloze"valjda sam rekla ispravno.Pozdrav!Snezana

(петак, 27. нов 2009, 21:23)
vlado king-tetovo [нерегистровани]

bravo za nas

vreme je bilo vise.pozdrav iz tetova makedonija