Укидање виза знак добродошлице

Грађани Србије, Црне Горе и Македоније имаће након укидања виза осећај да су добродошли у ЕУ и то може да олакша влади да настави са реформама које су можда мање популарне, рекла је Александра Стиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Комитет сталних представника Европске уније у Бриселу у четвртак је усагласио текст одлуке којом се за грађане Србије, Црне Горе и Македоније од 19. децембра укидају визе. Тиме су унутар Уније у потпуности завршене припреме за коначну одлуку коју ће у понедељак донети министри правде и унутрашњих послова на састанку у Бриселу.

Коначну одлуку о укидању виза саопштиће у понедељак шведска министарка правде Беатрис Аск и европски комесар за правосуђе и унутрашње послове Жак Баро. Пре тога, Савет министара усвојиће одлуку којом се Србија, Црна Гора и Македонија стављају на тзв. белу шенгенску листу, а њиховим грађанима омогућава слободно путовање у земље шенгенске зоне.

"Позитивно је што ће грађани све три земље сада имати позитивнији однос према ЕУ. Имаће осећај да су добродошли и то може да олакша влади да настави са реформама које су можда мање популарне", рекла је Александра Стиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Савет министара треба да усвоји и политичку декларацију којом се Европска комисија позива да што пре да законски предлог за укидање виза за БиХ и Албанију како би слободно путовање и за грађане ових земаља ступило на снагу у најкраћем могућем року.

"Европска унија ће пажљиво пратити како се визна либерализација примењује у пракси. Важно је какав ће утисак оставити грађани ових земаља, али је исто тако важно да владе наставе са применом мера из мапе пута, иначе ће ЕУ закључити да је одлука била грешка, што ће имати негативне последице на следеће кораке", каже Александра Стиглмајер.

Право да слободно путују у земље шенгенске зоне од 19. децембра имаће само власници нових биометрисјких пасоша.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво