Отворен Осми Београдски безбедносни форум

Осми Београдски безбедносни форум под називом "Заједништвом до одговора на нову нормалност", током којег ће се на 20 панела и сесија окупити 111 говорника и више од 700 учесника из земље, региона и осталих делова Европе и света, отворен је у хотелу "Хајат".

Уводну реч на међународној конференцији, коју организују Београдски фонд за политичку изузетност, Београдски центар за безбедносну политику и Европски покрет у Србији, имала је директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић. 

Сања Стојановић Гајић је рекла да ће током форума тема бити ЕУ као глобални актер који покушава да интервенише са различитим средствима у непосредном суседству, као што су Балкан, Блиски исток, или Африка и други континенти.

Она је додала да је кључни задатак утврдити како се конкретно тумачи термин "локални", односно ко би требало да учествује у свеобухватном решењу, да ли су то Срби и Албанци, или политичке елите и на који начин би требало да буду укључене, као и шта мир значи за оне који би требало да живе у миру. 

"Како локална популација дефинише шта је безбедност, мир, у свакодневном животу", рекла је Стојановић Гајић.

Првог дана форума окупиће се истраживачи који ће водити дијалог на тему "Колико су одговори ЕУ на кризе у окружењу прилагођени специфичностима конфликата", а у фокусу пажње биће будућност развоја Западног Балкана, допринос ЕУ реформама у БиХ, турбуленције на Блиском истоку итд.

Међу учесницима првог дана форума су и извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи, члан Европског савета за међународне односе и бивши члан тима за који је предводила Кетрин Ештон у дијалогу о Косову Роберт Купер, извршни директор Балканске групе за систраживање јавних политике Наим Рашити...

Увод у Београдски безбедносни форум, чији је Танјуг медијски партнер, био је разговор председника Србије Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о односима Србије и НАТО пре недељу дана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво