Михајловићева у Скупштини: Лакше и брже уклањање бесправних објеката

Министарка Зорана Михајловић рекла је ће измене и допуне Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу бепсравних објеката омогућити лакше и брже уклањање бесправних објеката и спречити нелегалну градњу. Образлажући десет закона из области грађевинарства и саобраћаја, напоменула је да је циљ да се домаћи прописи ускладе са стандардима ЕУ.

Међу законима су и нови Закон о грађевинским производима и измене Закона о превозу путника у друмском саобраћају и Закона из области ваздушног и водног саобраћаја.

"Мењамо законе како бисмо ишли у корак с временом и достигли у тим областима европске стандарде. Имаћемо модеран транспорт и грађевинарство", рекла је посланицима министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Истакла је да се доноси потпуно нови Закон о грађевинским производима који ће први пут регулисати квалитет грађевинских производа и напоменула да су земље у региону одавно то урадиле.

Најважнији ефекти овог закона биће – уређеније тржиште грађевинских производа, подизање квалитета материјала који се користи у градњи путева, мостова, зграда и других објеката, уз повољније цене за инвеститоре омогућене конкуренцијом произвођача.

Измене Закона о озакоњењу објеката и Закона о планирању и изградњи пружиће држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за још ефикаснију борбу против неодговорних и бахатих инвеститора који граде без дозволе и покушавају да зараде на кршењу закона.

Закон о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката уводи нову алатку која ће бити на располагању свима који спроводе овај закон, а то је, лакше и брже доношење и спровођење решења о уклањању нелегалних објеката, објаснила је Михајловићева.

Изменама закона предвиђено је да је, уместо правоснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно, најчешће другостепено, решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија.

Ова мера требало би да донесе много више уклањања нелегалних објеката него до сада, јер се на рушење чекало до окончања предугих управних и судских спорова.

Измене закона предвиђају да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу или његовог одбијања, што је, кажу, пре свега усмерено против неодговорних инвеститора који желе да се обогате кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси.

Апеловала је на грађане да не купују станове који су изграђени на нелегалан начин, а на општине и градове да локалне инспекције раде брже и савесније.

Истиче да ће бити продужено трајање грађевинске дозволе са две на три године, а локацијски услови са 12 на 24 месеца.

План да се израда планских докумената скрати на 12 месеци

Усвајањем закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи омогућиће да после е-дозвола и е-катастра заживи и реформа е-простор, односно да се уведе обједињена процедура и у области израде планских докуманата, по узору на ону која већ постоји код грађевинских дозвола.

Предлог закона предвиђа да се рокови за израду планских докумената скрате на највише 12 месеци, са садашњих најмање 18, а неретко и по неколико година.

Усвајањем измена закона омогућиће се да се План генералне регулације примењује директно и да сви плански документи буду јавно доступни у Централном регистру планских докумената.

Доношењем закона о изменама и допунама Закона о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају прецизираће се одредбе којима се олакшава примена закона у пракси и омогућава поуздана и независна истрага несрећа, укључујићи и истрагу удеса беспилотних летелица.

За одредбе предложеног закона о изменама и допунама Закона о транспорту опасне робе, Михајловићева истиче да се бележи раст тог транспорта.

Зато су неопходне одређене измене како би се дефинисала база података за покретну опрему под притиском и сви подаци о контролисању и пуњењу боца, цистерни под притиском, батеријских возила и гасних контејнера са више елемената били на једном месту и доступни свима.

Такође, уводи се обавеза да се пре подношења захтева за издавање дозволе за транспорт опасног отпада, претходно прибавља полиса осигурања за штету начињену животној средини.

Измене Закона о државној припадности и упису пловила прецизираће одредбе у вези с уписом пловила онемогућиће се регистрација пловила чија старост је већа од законом допуштене, док ће изменама Закона о поморској пловидби бити уређена област рециклирања бродова, што је значајно за очување животне средине. 

Пред посланицима ће се наћи и Предлог закона о потврђивању Оквирног споразума о економској и техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Мађарске у области инфраструктурних пројеката.

Споразум омогућава спровођење споразума који предвиђа сарадњу две земље у области управљања водом за пиће и отпадним водама, транспорта и одрживе мобилност, управљања чврстим отпадом, као и области заштити животне средине и енергетици.

Михајловић: У чему је проблем да се провере лиценце?

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је током расправе у парламенту навела да ће Инжењерска комора Србије, према изменана Закона о планирању и изградњи, прећи у надлежност Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и додала да ће се лиценце проверавати на пет година.

"Не можемо да дозволимо да неко прави приватну комору од Инжењерске коморе. Није овде ништа приватно. Она је струковно тело и шта је проблем да се некад те лиценце провере, ако су поштено стечене", рекла је Михајловићева.

Такође, додала је – у чему је проблем да се на пет година провери да ли су људи прочитали неки стручни рад, да ли су га написали и да ли су урадили неки пројекат или нису.

Наводи да ће Инжењерска комора Србије, издавање лиценци и Суд части те коморе прећи у надлежност министарства, као и да ће постојати јасни критеријуми који морају да се испуне да би неко добио лиценцу, али и критеријуми на основу којих може да се покрене провера и одузимање лиценци.

Додала је да ће се стручни испити обављати и даље у Инжењерској комори.

Наводи да Инжењерска комора треба да буде под надзором Владе Србије зато што се у нашој земљи реализују пројекти вредни 16 милијарди евра

"Волела бих да ви уопште знате шта причате или само чувате фотељу челника Инжењерске коморе Драгослава Шумарца. Када је био министар грађевине грађевинске дозволе су се чекале осам година и ниједан капитални пројекат није могао да почне", истакла је Михајловићева одговарајући на критике посланика Блаше Божовића из ДС.

Наглашава да је најважније да имамо квалитетне пројектанте и да држава не сме да дозволи да неко прави приватну комору.

"Инжењерска комора је од 2003. издала око 70.000 лиценци, а одузела свега две лиценце. Препројектовање потпорног зида у Грделичкој клисурије, који се срушио, радио је неко ко има лиценцу. Како то сме да се деси", запитала је потпредседница владе и министарка грађевине.

Божовић је рекао да Инжењерска комора треба да буде независна као струковно удружење, а не да буде под капом министарства.

Додао је да, према његовим подацима, има 28.400 инжењера са лиценцама и да ће министарство ставити у подређени положај оне који су те лиценце стекли на поштен начин.

Такође, Божовић је навео да је одузето 16 лиценци, а не две лиценце, као и да је комора од 2003. укупно издала око 50.000 лиценци.

"Потпорни зид у Грделичкој клисури је 11 пута препројектован, па не можете да кажете - криви су инжењери и да им сада узимате самосталност и лиценце. Није вам довољан розе шлем и звање доктора наука да би одузимали инжењерима лиценцу", рекао је Божовић и најавио да ДС неће гласати за предложене измене и допуне закона.

Михајловићева је рекла да је све што је рекао Божовић, ''од почетка до краја лаж'' и оптужила га да обмањује јавност.

"Не вређам се тако лако, али бранио сам вас од Шешеља када је био некоректан према вама. Ви сте пре свеге дама и госпођа и нећу дозволити никоме да вас вређа", рекао је Божовић.

Божовић је затражио раније данас од председавајућег седнице Верољуба Арсића да реагује када је Шешељ вређао Михајловићку и Гордану Чомић, када је министарки рекао да је алапача, а Чомићки да обрије бркове пре него што дође на седницу.

Он је критиковао и пројекат Београда на води, а шеф посланичког клуба СНС Александар Мартиновић је одговорио да му није јасно како Божовићу не ваља тај пројекат када се Божовић управо обогатио преко своје агенције од продаје станова у Београду на води.

Михајловићева је истакла да пројекат Београда на води запошљава раднике и подиже грађевински сектор и од Београда прави модеран град.

Посланици опозиционих странака тврде да ће новим законским решење практично бити укинута Инжењерска комора Србије и да неће гласати за предложене измене и допуне закона.

Полемика Михајловићеве и опозиције 

У расправи са посланицима опозиције, министарка је рекла да није ни влада Александра Вучића а ни Ане Брнабић оставила скоро два милиона нелегалних објеката и да је Закон о озакоњењу, као и предложне измене, покушај да се тај проблем који постоји 30 година коначно реши.

Објаснила је да је постојао рок за попис објеката и да је он обављен за годину дана, нагласивши да је ова влада могла да се "прави луда" и занемари проблем нелегалних објеката и да то не решава.

"Ова влада није таква, сматрала сам да морамо да покушамо све како бисмо овај процес завршили у неком периоду испред нас. Ништа није 'пуј пике' не важи у односу на претходни закон, већ овде (изменама и допунама) само стављамо додатне начине како желимо да обезбедимо да се озакони оно што може да се озакони, што је већ пријављено. А да оно што не може да се озакони, што су градили бахати инвеститори и што је направљено после доношења закона, да то не може никад да се озакони и да нађемо начин како то да решимо", навела је Михајловићева.

Посланик СДС – Народна Марко Ђуришић је позвао министарку да сруши нелегални објекат на Копаонику и тиме покаже да стварно жели да се реши проблем нелегалне градње.

"Докле ћете ви и министар Стефановић да се играте жмурке, када ћете да срушите нелегални објекат на Копоанику? Ако желите да решите проблем дивље градње онда срушите прво то, ево већ ове недеље. Такође, на Звездари је човек саградио пет спратова нелегално...", рекао је Ђуришић.

Михајловићева је на то одговорила да је Министарство грађевине урадило све што је у његовој надлежности и за објекат на Копаонику.

Додала је и да су највећи проблем инспекције у локалним самоуправама и да ту, пре свега, треба мањати ствари, као и да је између осталог и зато министарство предложило измене и допуне Закона о озањењу објеката, које предвиђају веће надлежности инспекција на локалу.

"Министарство је срушило 76 објеката у националним парковима, који су у нашој надлежности. Тамо где је увек постојао проблем су локалне инспекције и то смо покушали овим законом да решимо и да омогућимо лакше спровођење решења о рушењу. Али, ми морамо и као друштво да се определимо хоћемо ли решавати то питање или не, јер је то питање свих грађана, да ли ћемо куповати нелегалне некретнине, иако оне најчешће нису ништа јефтиније од легалних", рекла је министарка.

Одговарајући на примедбе опозиционих посланика, она је рекла и да је вредност пројеката 16 милијарди евра, што је далеко више него што је било за време претходних влада.

"Србија је за време ранијих влада била међу последњима на свету по издавању грађевинских дозвола, данас је 10. на свету и ту се најбоље види како је ко ради", рекла је Михајловићева.

Ђуришић је говорећи о изменама Закона о планирању и изградњи рекао да се министаство намеће као надлежно за издавање и оспоравање инжењерских лиценци и да је то корак уназад.

Михајловићева је рекла да је држава морала да реагује пошто је Инжењерска комора направила "државу у држави" и од 2003. године издала око 70.000 лиценци, а одузела свега две лиценце.

"Ако сте незадовољни неким пројектима, па обратите се Инжењерској комори. Треба нам стручно тело које ће да се бави струком, а не политиком", поручила је министарка.

Новим законом уводи се и провера лиценци на пет година, јер смо се у пракси суочили са случајевима да наши пројектанти не знају за савремена решења која се примењују у свету, рекла је Михајловићева и додала да је и у неким земљама у окружењу пракса да министарство издаје лиценце инжењерима.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је рекао да нема криминала и корупције у грађевинарству без владајуће структуре на локалном и републичком нивоу и поставио питање како је дошло до дивље градње.

"Када неко забоде први ашов у земљу, зашто није изашла инспекција. Ко је зажмурио, то је право питање. Неко се уградио и узима проценат", указао је Обрадовић и такође позвао Министарство грађевине да сруши бесправни објекат на врху Копаоника.

Обрадовић је нагласио да је тај "објекат на Копаонику симбол дивље градње".

Соња Павловић из Клуба слободних посланика је рекла да је до сада донето седам закона о легализацији бесправних објеката и да је садашњи Закон о озакоњењу најлошији и запитала зашто су тако лоши резултати у процесу озакоњењу у Београду.

Подсећања ради, МУП-а је раније навео да није обезбеђена асистенција полиције републичком грађевинском инспектору у дану заказаног рушења нелегалног објекта на врху Копаоника зато што Министарство грађевине није приложило потребну документацију, то јест доказ да је рушење најпре покушано без асистенције полиције.

Полемика Шешеља и Михајловићеве

Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ затражио је од парламента да данас расправља о смени потпредседнице владе и министарке грађевинарства Зоране Михајловић због тога што је наводно без одлуке владе потписала меморандум о сарадњи за градњу ауто-пута Прељина - Појате са америчком компанијом "Бехтел", што је Михајловић у расправи деманатовала.

Шешељ је рекао да је очекивао да ће влада променити предложени дневни ред у скупштини и да се разговара о смени Михајловић, између осталог зато јер није реаговала на изјаву америчког амбасадора Кајла Скота да је Косово независна и суверена држава.

Није главни проблем у томе, каже Шешељ, што после скандала пре два дана са амбасадором САД није одмах реаговала. 

"Смена је једино логично и рационално решење, спасавајуће за ову владу, јер што дуже влада трпи ову министарку, биће у све тежој ситуацији", рекао је Шешљ.

Она је, каже, одћутала, јер неће 'газди да скаче у очи и да му се јавно супротставља".

Шешељ је истакао да је за градњу тзв. Моравског коридора морао да се распише тендер и поставио питање да ли је та изградња могла да буде јефтинија од 800 милиона евра.

Министарки је пребацио да није могла да спроведе рушење нелегалне викендице синова Томислава Николића.

"Не волим алапаче које мисле да су све и свја", рекао је Шешељ, а током расправе је једној посланици добацио да "обрије бркове, па да онда дође на седницу", а председавајући седницом Верољуб Арсић је онда рекао посланици ДС Гордани Чомић да мора да буде спремна на реакцију ако добацује.

Михајловић је у одговору демантовала Шешеља истичући да је Влада Србије 4. октобра донела одлуку о потисивању меморандума са Бехтелом и дала јој овлашћење да га потпише у понедељак. 

"Нама је тај ауто-пут потебан за центрлану Србију. Вас не желим, нити могу да преваспитавам".

Михајловићева је рекла да је са амбасадорм САД Кајлом Скотом, у присуству председника Србије Александра Вучића и министра трговине САД Вилбура Роса, потписала 6. септембра Меморандум о разумевању измеду Србије и САД у области инфраструктуре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво