Посланици утврђују дневни ред

Посланици Скупштине Србије утврђују дневни ред, а поднето је око 200 предлога за допуну.

Посланица ДС-a Маја Виденовић рекла је новинарима да посланици дела опозиције неће учествовати у даљем раду седнице Скупштине Србије, јер, како каже, председавајући Верољуб Арсић (СНС) онемогућава њихове представнике да говоре, а верује и да не постоји кворум за рад.

Конференцији су поред демократа присуствовали посланици из посланичких клубова Нова Србија-Покрет за спас Србије, СДС-Народна странка, самостални посланици, али и Доста је било и Двери, који су, како се касније видело, остали у сали.

Виденовићева је новинарима рекла да је председавајући током читавог дана покушавао да на најбруталнији начин злоупотреби Пословник Народне скупштине и да ућутка посланике опозиције.

Објаснила је да је Арсић, када већина није имала кворум, нашао "лажно" и "креативно" решење рекавши да електронски систем не ради, те је утврђивање кворума обављено тако што су запослени у скупштини пребројавали посланике.

Они су, каже Виденовићева, утврдили да кворум постоји, а онда је, према њеним речима, опозиција тражила да се не исти начин утврди ко је подржао њен предлог да се формира анкетни одбор ради утврђивања чињеница о "пребијању новинара у дану инаугурације председника"

"У том тренутку Арсић је рекао да електронски систем ради и утврдили су да такав анкетни одбор није добио подршку посланика", рекла је Виденовићева.

Сматра да је то још "један неуспешан покушај да СНС ућутка представнике грађана из опозиције и да ће они напустити седницу јер неће да учествују у тој играрији".

Међу предлозима за допуну дневног реда, којих има око 200, су, између осталог, предлог закона о допуни Закона о избору народних посланика.

Опозиција тражи да се у дневни ред уврсти Анкетни одбор Народне скупштине ради утврђивања околности у вези са дешавањима током спровођења београдских избора, као и за утврђивање околности у вези са рушењем објеката у Савамали.

Анкетне одборе предлажу и посланици власти, а посланик на листи СНС Маријан Ристичевић тражи да он утврди чињенице у вези са посетама одређених екстремистичких организација и појединаца парламенту.

Траже и да се испитају "афере" са којима је повезан бивши председник општине Смедеревска Паланка, а сада народни посланик ДС-а Радослав Милојичић.

На дневном реду су, између осталог, измене и допуне Закона о озакоњењу и Закона о планирању и изградњи.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић раније је рекла да ће измене Закона о озакоњењу пружити држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за још ефикаснију борбу против неодговорних и бахатих инвеститора који граде без дозволе и покушавају да зараде на кршењу закона.

Михајловићева је рекла да ће са изменама закона општински и градски грађевински инспектори добити много већа права, али и веће обавезе које треба да доведу до тога да се стане на пут градњи нелегалних објеката.

На дневном реду су и Предлог закона о грађевинским производима и измене Закона о ваздушном саобраћају.

Посланици ће разматрати и предлог измена и допуна Закона о транспорту опасне робе, Закона о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају и Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

Народна скупштина размотриће и предлоге измена и допуна Закона о државној припадности и упису пловила, Закона о поморској пловидби и Предлог закона о потврђивању Оквирног споразума о економској и техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Мађарске у области инфраструктурних пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво