Посланичка питања о изјави Кајла Скота

Пре почетка нове седнице Народне скупштине, на чијем дневном реду су измене и допуне Закона о озакоњењу, посланици су постављали питања Влади Србије. Највише посланика интересовало се који је одговор председника Републике и Владе на изјаву америчког амбсадора Кајла Скота да Косово није "такозвана држава", већ "независна и суверена земља".

Посланик СРС-а Александар Шешељ пита да ли је могуће да се народни посланици "праве мртви" и причају о миграторним птицама и слепим мишевима, док се у другим парламентима говори о Косову и Метохији и корекцији граница.

Шешељ је навео да су у Европском парламенту поднети амандмани да се не искључује корекција граница и размена територија као исход дијалога Београда и Приштине.

Питао је председника Србије Александра Вучића на основу које норме има власт да одлучује о размени територија, будући да је, каже, као председник положио заклетву да ће чувати територијални интегритет и суверенитет.

Шешељ је питао Владу Србије и како је могуће да је изјава амбасадора Скота о Косову прошла неопажено.

"Могу да разумем да САД нису као остале државе, не може се очекивати да се протера амбасадор, али да ли је могуће да не можемо да пошаљемо протестну ноту, а могли смо да шаљемо за много мање ствари", рекао је Шешељ.

И Ђорђе Комленски посланик Покрета социјалиста је реаговао на изјаву америчког амбасадора, те упитао Министарство спољних послова шта ће предузети због његове изјаве.

"Моје питање је шта ће по овом једном у низу инцидената које је учинио Кајл Скот као амбасадор САД бити предузето. Ово је једно од најфлагрантнијих кршења дипломатских обичаја и понижавања Србије од стране амбасадора. Очекујемо да министарство реагује на одговарајући начин и надам се да неће чекати законски рок да доставе одговор на ово посланичко питање", рекао је Комленски.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић поставио је питање о јединству у Влади Србије, рекавши да министри воде полемику на важне међународне теме и позвао премијерку Ану Брнабић да смени једног од "завађених" министара – Зорану Михајловић или Александра Вулина.

Вукадиновић је такође осудио изјаву амбасадора Скота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара