Вучић: Брине најава формирања војске на Косову и Метохији

Најава формирања војске Косова, под тим или неким другим називом, нешто је што изазива страх и стрепњу, каже председник Александар Вучић и истиче да се, и због смањивања тензија због таквих ствари, нада некој врсти скорог наставка дијалога Београда и Приштине.

Александар Вучић је то рекао новинарима на питање како види најаве из Приштине да ће ове недеље донети одлуку о формирању војске, под тим или неким другим називом.

Зато се, каже, нада наставку дијалога, како би биле смањене тензије због таквих ствари које би могле да доведу до проблема за свакога од нас. 

Албанци очекују и гласање за чланство у Интерполу, око 20. новембра у Емиратима, каже Вучић.

Истиче да је много тешка ситуација за нас по том питању и да неки од наших западних партнера раде и рукама и ногама и свим могућим снагама да Косово постане члан Интерпола.

Сада имамо додатни проблем, видећемо ко ће то да води после хапшења досадашњег директора Интерпола, па ћемо видети ко ће то процедурално водити.

Када бисмо имали човека на том месту из неке земље која није признала Косово, знали бисмо да не бисмо имали проблеме бар са те процедуралне стране, објаснио је Вучић. 

Указао је да ће министар спољних послова Ивица Дачић имати више путовања наредних дана због тога, као и да ће министар полиције Небојша Стефановић бити посебно ангажован по том питању све до 1. новембра.

Председник Србије додаје да ће се он и премијерка Ана Брнабић посебно ангажовати по питању Интерпола.

Када је реч о војсци Косова, Вучић каже да је на нама да упозоримо и да ће наставити да моли и тражи начин како да се то избегне.

Поновио је оно што је рекао на митингу у Косовској Митровици – да држава Србија неће оставити српски народ без подршке.

"Све ћемо да молимо и да направимо да до таквог неодговорног понашања не дође", нагласио је Вучић.

Каже да се само плаши нестабилности, док нема никакав страх када је у питању економски напредак наше земље.

Поручио је да ће Србија много брже да стиже и престиже многе земље у економији и да управо зато неки хоће да нас врате у прошлост и регионалне сукобе.

Председник о опозицији: Наводно брину због КиМ, а они брину о мојој смени

Мислио сам да опозиција размишља о КиМ и добробити грађана, а они брину да ли ће да ме смене или не, приметио је председник Александар Вучић реагујући на најновију изјаву Вука Јеремића.

Председник Народне странке рекао је синоћ у Новом Саду да се Александру Вучићу не сме дозволити да постигне договор са Приштином о разграничењу, јер ће он то политички "капитализовати", односно успоставити однос са значајним делом међународне заједнице, који ће потпуно онемогућити смену актуелне власти.

"Рачунао сам да имају неке идеале, да брину о народу, да брину због КиМ, а они о томе да ли ће моћи да ме смене или не", рекао је Вучић новинарима, упитан како види Јеремићеву изјаву.

Упитао је, уз то, да ли је Јеремић рекао за шта је примио 200.000 евра од катарске амбасаде из Берлина или пет милиона евра "од онога лопова кога гони пола света". 

Вучић је рекао да "ето решења за КиМ нема, па опет не могу да га смене, али и поручио да га не могу сменити из Лондона или Њујорка", већ само они из Куршумлије, Ниша, Прокупља... којима су ти што би да га смене затворили све фабрике. 

У том смислу подсетио је и на "Шолакове и Ђиласове медије" који траже фабрику у Куршумлији и истакао да је тамо била једна коју су отворили ти који је траже, али је и затворили одмах после избора. 

Додао је и да ће им показати све фабрике које су затворили, али и да би им требало пет година, а да ништа друго не раде, да обиђу све фабрике које је он отворио. 

"Тако да, ако ће људи да гласају за затварање фабрика и уништавање Србије, да ме та интелектуална елита оптужује за то да сам са Пушкином трговао оружјем и мафијашке послове склапао, онда постоји и та могућност", рекао је председник Србије. 

А када је реч о најавама из опозиције о могућем бојкоту наредних избора, Вучић је рекао да "свако има право да ради шта хоће, у складу са својим правима и обавезама". 

"Ко хоће да бојкотује, нека бојкотује, али нико нема право ништа да разбија и руши, као и права других људи да угрожава", нагласио је Вучић. 

Подсетио је да је гледао већ једном бесмислене шетње са циљем да Саша Јанковић буде премијер.

"Мислим да сам изабрао много бољег премијера и веома сам срећан због тога. Замислите да сам неке горе од Јанковића изабрао. Замислите стручњака за напредак Бошка Обрадовића. О томе и таквим стварима да преговарам нећу. Нећу ни да преговарам о томе да се прогласе Шолакови и Ђиласови медији нормалним, који лажу сваки дан", рекао је Вучић. 

Указао је да држе медије под контролом, да се на кабловској под редним бројем један налази телевизија која је под апсолутном њиховом контролом, а да им ни то не помаже, јер их народ неће.

"Зна народ ко је уништавао земљу и ко је радио за народ. Хоћете да бојкотујете, нека", додао је Вучић. 

Истакао је да неће примати опозицију и да није заинтересован да их види. 

"Ана мора једном у месец дана да их гледа у Скупштини. То је обавеза у складу са пословником. И ја сам то радио када сам морао. Овако, да слушам њихове паметне закључке, нисам луд. Они би уништили земљу док кажете кекс", закључио је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво