Опозиција одржала округли сто "Како до поштених избора"

Представници опозиције одржали су у Народној скупштини округли сто под називом "Како до поштених избора", а предлози који су изнети кретали су се од формирања радне групе опозиционих странака и удружења, која би се бавила "условима за слободне изборе", измена и допуна закона о народним посланицима и локалним изборима, до бојкота избора.

Скупу су присуствовали функционери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, председник Нове странке Зоран Живковић, председник ДСС-а Милош Јовановић, председник ПСГ-а Саша Јанковић, и други председници странака, самостални посланици, представници различитих удружења, покрета и синдиката.

Ђилас је навео да је данашњи састанак први састанак свих оних који су заиста против власти и да је то важна слика која се шаље, јер ће, каже, грађани схватити да могу да се договоре, без обзира на разлике и међусобне критике по питању основних демократских вредности.

"Најважније је да формирамо то радно тело које ће имати низ захтева и мера", рекао је Ђилас.

Он је додао да је у групи оних који сматрају да на изборе не треба изаћи ако нема никаквих услова, али и да се слаже са аргуметнима Живковића који је упитао – а шта после бојкота.

Опозиција, каже, треба да се фокусира на ситуације које се дешавају у изборном дану, али и на слободу медија.

Ђилас је рекао да се, како сада ствари стоје, на РТС-у могу појавити само ако се заједно пријаве да учествују у "Слагалици", као и да је ситуација данас другачија него 90-их када су постојале три новине и једна телевизија.

И Саша Јанковић је био за формирање радне групе која би формулисала две групе захтева који би се тицали промене изборних прописа, и слободе медија.

Борко Стефановић верује да нико од њих неће пристати на "фикцију" слободних избора, те да морају бити спремни и на ванскупштинске и ванинституционалне мере.

Лидер Нове странке рекао је да ће имати разумевање за идеју бојкота избора, ако му неко каже "шта се ради сутра (после избора)".

"Бојкот је бежање. Неке странке су бојкотовале изборе и резултат је ништа", подсетио је Живковић.

Борислав Новаковић из Народне странке пак сматра да треба озбиљно размислити о бојкоту избора.

"Срамота је да они који долазе из Европе констатују напредак, а прећуткује се чињеница да назадујемо у домену медија и владавине права", рекао је Новаковић.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић такође мисли да треба "апеловати на важне спољне факторе", али истиче да се пре тога морају изборити они сами, а да то није нимало лако.

Председник ДСС-а Милош Јовановић сматра да је прерано помињати бојкот или протесте, а верује да треба променити Закон о народним посланицима и упутити захтеве медијима.

После дебате учесника, самостална посланица која је водила скуп Мариника Тепић је прогласила паузу, а онда се јавио Ђорђо Жујовић из ЛДП-а који, каже, није био позван на састанак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво