Брнабић: Ауто-пут мира приоритет за Прокупље

Седница Владе у Прокупљу је сигнал колико ће се у наредном периоду инвестирати у тај град и цео Топлички округ, поручила је премијерка Ана Брнабић. Нада се да ће се у прву фазу градње ауто-пута Ниш–Приштина–Тирана, деонице од Ниша до Плочника, кренути крајем наредне године.

Ана Брнабић је, после седнице владе која је одржана у прокупљу, рекла да је међу три стратешка пројекта за Прокупље апсолутни приоитет Ауто-пут мира, Ниш–Мердаре–Приштина–Тирана–Драч.

"Ми се надамо да ћемо у прву фазу Ниш–Плочник кренути већ крајем 2019. године. Министарка Зорана Михајловић је пренела да је завршен идејни пројекат и настављамо да радимо на томе", рекла је Брнабићева.

Како је рекла, цео концепт Топличког краја ће се у потпуности изменити када будемо имали ауто-пут кроз тај део земље.

Као други важан пројекат истакла је изградњу индустријске зоне, и најавила да ће влада наредне недеље донети закључак којим ће 16 хектара земљишта бити пребачено на Град Прокупље.

Затим ће, како је рекла, министарства привреде и финансија радити на томе да се око 490 милиона динара из буџета определи за опремање индустријске зоне.

"А онда је на нама, да заједно за локалном самоуправом доводимо инвеститоре и развијамо домаће предузетништво", рекла је Брнабићева.

Такође, навела је да се ради на пресељењу Опште бонице из Дома здравља, а покренута је прва фаза техничке документације за будућу зграду од 30.000 квадрата.

"Са свим овим ћемо ставити Прокупље на мапу као регионални центар", рекла је Брнабићева.

Навела је да су завршени преговори са четири велика инвеститора о пројектима вредним 32 милиона евра, а који би требало да донесу 1.112 радних места. 

Премијерка је честитала свим Топличанима дан ослобођења Прокупља.

Седници владе присуствовали су градоначелник Прокупља Александар Симоновић и председник Скупштине општине Прокупље Дејан Лазић.

Симоновић је рекао да ће уз помоћ владе и ресорног министарства формирати и опремити нову индустријску зону, како би имали шта да понуде инвеститорима. Кроз зону би требало да пролази и ауто-пут. Симоновић очекује да ће то помоћи да се реши проблем незапослености у целом округу.

"Верујем да ћемо много инвеститора привући и решити проблем незапослености, не само у Прокупљу, већ у целој Топлици", рекао је градоначелник.

Навео је да је изградња нове болнице важан пројекат за обезбеђивање боље здравствене заштите житеља тог краја.

Симоновић је подсетио да је Прокупље недавно добило статус града, што је подстрек за даљи развој.

"Много тога је пред нама, Прокупље је сада место у коме се ради и улаже и наставићемо да радимо у том правцу, како би будуцност била боља, а све зарад тога да се овде рађа више деце", поручио је градоначелник Прокупља.

Председница владе је предводила централну државну церемонију поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља и у Спомен-парку открила споменик Гвозденом пуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво