Скупштина о заштити животне средине и "пешчаној мафији", сутра гласање

Скупштина Србија сутра ће се изјаснити о изменама и допунама Закона о заштити животне средине, као и о изменама финансијског плана РФЗО.

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван рекао је да, према проценама, у земљи има између 3.500 и 4.500 дивљих депонија, мада он лично мисли да их има и више.

"Проблем је у томе, како да то решимо. Пуно таквих места тражи помало пара, то је, значи, пуно пара, и то је прича да локалним самоуправама и министарству треба и нешто новца да то решимо", рекао је Триван током расправе која је, традиционално четвртком, почела посланичким питањима.

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета је претходно указала да ће коришћење ИПАРД фондова, што је суштина измена закона, подразумевати и испуњавање одређених услова, а да има много ситуација у Србији где они нису испуњени.

"Поновићу проблем који постоји с пешчаном мафијом која је повезана с грађевинском мафијом. Ради се о експлоатацији песка и шљунка, углавном у небрањеном делу леве обале све три Мораве, Саве и Дунава. Тамо се експлоатише тај песак и шљунак без икакве контроле", рекла је Радета.

Према њеним речима, та "пешчана мафија" је повезана с "грађевинском мафијом", јер они, како каже, добијају јефтино, односно бесплатно тај песак, а грађевинци то купују по повољним условима.

Како каже, ту се свакако појављује еколошки проблем, долази до промене тока река, ерозије обале, поплава чим падну "три капи кише", наводећи да су против таквог криминала поднете само четири кривичне пријаве ове године.

Министар Триван рекао је да га лично "јако тишти тај проблем с песком и шљунком".

"Лично сматрам да је то један од највећих проблема, јер је реч о девастирању ресурса и на то немамо право", одговорио је министар Триван.

Он је поновио да би волео да су воде и шуме у надлежности екологије, јер би се онда говорило о ресурсима.

"Инспекције заиста морају да раде свој посао. Ја ћу озбиљно размислити о томе и да нађемо основ да се екологија укључи у ту причу. Потпуно сам свестан капитала, потпуно сам свестан ко се све бави овим послом, то ме неће импресионирати и на овај начин сте само покренули питање које ћемо покушати с колегама из других министарстава да некако решимо", рекао је Триван.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је, говорећи о изменама и допунама закона, рекао да у њима није довољно наглашено да нема заштите животне средине без заштите природних богатстава и да свако ко примењује ИПАРД средства мора да штити животну средину.

"Морамо у закон да унесемо обавезу заштите наших природних и привредних богатстава. Ако то не унесемо, немојте после да се жалимо када неко злоупотребљава наше ресурсе", подвукао је Обрадовић.

Он је упитао и како ће се делити ИПАРД средства и да ли ће новац добијати само чланови владајуће Српске напредне странке (СНС).

"Да ли у Србији може да се запосли ико други у јавном сектору ко није члан СНС-а? Да ли ће ова претприсутпна средства добијати било који пољопривредник који није члан СНСа? Којим правилником ћете то уредити", питао је Обрадовић, а реплицирао му је шеф посланика СНС Александар Мартиновић.

Мартиновић је рекао да је "координатор (Савеза за Србију) Драгана Ђиласа" у коалицији са онима који су затворили сва могућа и немогућа радна места у Србији, који су затворили све фабрике и уништили економску супстанцу српског друштва.

"Господин координатор нам говори да је једиња њихова политика - мрзимо Вучића, мрзимо СНС, а јако су нам драги они који су систематски радили на томе да се до темеља уништи српска економија", рекао је Мартиновић.

Скупштина Србија сутра ће се изјаснити о изменама и допунама Закона о заштити животне средине, као и о изменама финансијског плана РФЗО.

Гласаће се и о Споразуму влада Србије и Хрватске о сарадњи у области заштите животне средине и оцувања природе и Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, потврђивање Протокола о одрживом транспорту уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата, као и Предлогу закона о потврдивању Споразума о очувању популација слепих мишева у Европи.

Међу тачкама дневног реда је и утврђивање састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво