Бјорнстад: Решење за КиМ још могуће, и Србија нешто да добије

Норвешки амбасадор у Београду Арне Санес Бјорнстад сматра да је још могуће пронаћи решење за Косово и Метохију и истиче да је свима јасно да и Србија у том компромису треба да добије нешто заузврат.

"Зависи од обе стране да нађу решење око кога могу да се договоре и које може да добије демократски легитимитет. И није најважнија брзина, већ проналажење стабилног и одрживог решења", рекао је Бјорнстад за Танјуг.

Компромис, како каже, значи да сви треба нечег да се одрекну "барем мало".

"Треба пронаћи избалансирано решење. Сви разумеју да и Србија у том компромису треба да добије нешто заузврат", навео је Бјорнстад.

Амбасадор уједно указује на значај наставка бриселског дијалога.

"Можда су стране имале потребу да се повуку и размисле, али сада је важно да се што пре врате преговорима, јер је то у интересу обе стране", наводи Бјорнстад.

Важно је, истиче, да се стране фокусирају на решавање проблема, а не на два или три могућа решења, јер се ти проблеми тичу стабилности у региону, права Срба и Албанаца, економског развоја.

Амбасадор Бјорнстад је најавио и да ће Норвешка поново повећати финансијску помоћ Западном Балкану и Србији, која је ове године добила шест милиона евра, као и да би та средства могла да буду удвостручена.

Истиче да је жеља Осла да подржи Балкан у Европи а указује и на пријатељство Норвешке и Србије.

"Западни Балкан је срце Европе, а Београд раскршће истока и запада, севера и југа. Ако се говори о Европи, Балкан се не сме заборавити", закључио је норвешки амбасадор.

"Постоје различити модели неутралности" 

Најважније поруке генералног секретара Јенса Столтенберга током посете Србији, према мишљењу норвешког амбасадора, биле су да НАТО поштује српску неутралност и да она није препрека за сарадњу.

Србија и НАТО желе да сарађују, кад је реч о суочавању са изазовима, наводи он и напомиње да су недавно одржане заједничке вежбе у Младеновцу биле цивилне а не војне.

"У обостраном интересу чланица НАТО-а и Србије је да раде заједно, а у исто време он (Столтенберг) је рекао да поштује српску неутралност, али то не треба да нас спречава да покушамо да се суочимо са заједничким изазовима", рекао је Бјорнстад.

На питање да ли ће Србија моћи да задржи војну неутралност, амбасадор каже да то првенствено зависи од Србије али напомиње да постоје различити модели неутралности попут Швајцарске која није ни у НАТО-у ни у ЕУ, или Шведске, Финске, Аустрије које су неутралне али су чланице ЕУ, а блиске су НАТО-у.

"Нико не очекује да Србија напусти неутралност, али од Србије зависи какву ће неутралност изабрати, јер постоје различити модели. Ако се Србија придружи ЕУ, то ће утицати на суштину те неутралности", рекао је Бјорнстад објашњавајући да ако Србија уђе у ЕУ и постане део европске спољне безбедносне политике онда ће бити другачија и неутралност.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 11. окт 2018, 22:16)
rada [нерегистровани]

Maa da

"и Србија нешто да добијe"

Sta to da dobije. Bezvizni rezim za Kosovo ili po kuglu sladoleda na granicnom prelazu. Hahahhhaha....ala nas svi zamajavaju!