ЕП не говори о промени граница, нити је искључује

Информација да је у Извештај о напретку Србије за Европски парламент уврштен амандман у којем се помиње разграничење између Косова и Србије у јавности је дочекана уз различита тумачења.

У тој европској институцији за Танјуг истичу да тај амандман не даје директно мишљење о идеји могуће корекције граница као решењу у дијалогу Београда и Приштине, али ни не искључује било које решење које испуњава јасно постављене услове.

Усвајањем амандмана који се односи на дијалог Београда и Приштине, а у циљу постизања договора о свеобухватној нормализацији односа, европски парламентарци су "примили к знању" дискусију која се води о могућој корекцији граница и јасно назначили услове неопходне да би било које решење било прихватљиво, објашњавају за Танјуг у Бриселу.

"Оно што смо заједно рекли јесте да узимамо на знање дискусије и да узимамо на знање дебату, али смо врло јасни да решење мора да буде међусобно договорено између две стране, да доприноси регионалној стабилности и да мора да буде у складу са међународним правом", поручио је известилац за Србију Дејвид Мекалистер.

Извори из Европског парламента за Танјуг кажу да је конкретни амандман настао као предмет компромиса и да у њему као таквом "свака реч има своју важност".

У конкретном случају, истичу, то значи да Спољнополитички одбор, а касније и цео Европски парламент ако буде потврдио Извештај крајем новембра, само "узима на знање" тренутну дебату и изјаве поводом могуће корекције граница, укључујући и размену територија, а у наставку наводи услове неопходне за прихватње "било ког договора" у дијалогу Београда и Приштине.

Чињеница је и да у Европском парламенту поједини посланици или чак политичке групације могу имати другачије мишљење од онога које је усвојено у Одбору за спољну политику или целом Парламенту.

Тако је представница Социјалдемократа Тања Фајон током дебате о поднетим амандманима на нацрт извештаја о Србији упозорила на могућу дестабилзацију региона у случају померања граница, као дела договора Београда и Приштине.

"Знам да је то осетљиво питање и да је циљ био да имамо исти текст за обе стране у процесу. Из искуства Словеније могу да кажем да би свако померање у границама дестабилизовало регион и то је нешто што морамо да избегнемо", поручила је Фајон.

Председник парламентарног Одбора за сарадњу са Србијом Едуард Кукан каже да се и даље воде интензивни разговори око тога какав договор између Београда и Приштине би био прихватљив.

"Имајући у виду осетљивост и важност овог питања, морамо имати опрезан приступ", наглашава Кукан.

У Европском парламенту тренутно раде на финалној верзији текста извештаја о Србији који ће укључити све усвојене амандмане и који ће се наћи на дебати и гласању парламентарног заседања Европског парламента 28. и 29. новембра.

Текст би требало да се и званично објави следеће недеље, пошто прође кроз законске и лингвистичке провере, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво