Вучић о решењу за Космет: Не могу да променим вољу народа

Оно што сам мислио да би могло да буде решење за Космет, наишло је на опште противљење јавности у Србији, рекао је председник Србије Александар Вучић. Неко ће се у народу сетити за 20 година да смо могли више и боље, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је увек спреман за разговоре о свим компромисним решењима и да га понуди нашем народу, али да није на видику у случају Косова и Метохије.

Одговарајући на питање новинара шта се догодило од прошлог боравка у Краљеву, када је најавио да ће представити грађанима решење за Косово, а потом, недавно, рекао да је његова политика доживела пораз, Вучић је казао да је оно што је мислио да је могло да буде решење наишло на опште противљење јавности у Србији.

"Како оних који су за целокупно независно Косово, тако и оних јунака који су довели до независног Косова, који су одједном постали велики храбри хероји, иако не иду у Косовску Митровицу, Зубин Поток, који више воле да се сликају по Њујорку и Лондону, да своју децу шаљу тамо... Не причам о онима који су отишли трбухом за крухом, већ о оним бахатим који то раде да би тамо могли да уживају и живе много боље од свих, не наших грађана, већ и људи који живе у тим земљама", рекао је Вучић.

Каже да је на то навикао и научио, али да му је жао и тешко због тога.

"Мислим да је моја идеја за компромисним решењем била много боља за будућност Србије. То ћете процењивати за 15 или 20 година", нагласио је он.

Навео је да ће, ако се било шта догоди у међувремену, било када, он опет изаћи пред народ и то рећи.

"У овом тренутку немам шта бих могао да кажем. Мислим да је то фер и одговоран приступ", рекао је председник.

Вучић је констатовао да народ практично каже да цело Косово треба да остане овако, да треба да имамо границе на Јарињу и Брњаку.

"Ако народ тако каже, шта ћу. Не могу ја да променим вољу народа, морате да се сагласите и поштујете вољу грађана. Али желим да народ запамти да сам био за другачије решење, па ће се неко у народу сетити за 20 година да смо могли више и боље. Већина неће, јер људи не признају своје грешке, а туђе на рабош, мере са невероватном лакоћом", констатовао је председник Вучић.

Вучић о Комшићевој изјави: Боље је понекад прећутати

Председник Вучић је оценио, поводом изјаве новоизабраног члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је за њега Косово независно, да је понекад боље прећутати и да жели одговорно да гради односе са БиХ.

"Србија жели добру сарадњу са БиХ, и свом тројицом новоизабраних чланова Председништва, са Милорадом Додиком, Шефиком Џаферовићем и Комшићем", истакао је председник Александар Вучић након почетка радова на изградњи четврте "Леонијеве" фабрике.

Рекао је да неће да користи сваку прилику, чак и када је лака за стицање политичких поена, да одговара на тврдње било кога, иако, истиче, свакако није нарочито срећан због такве изјаве.

"Желим да на одговоран начин приступам изградњи односа у региону и односа са БиХ. Боље је понекад прећутати. Мање штете у будућности", указао је Вучић.

Председник Србије je рекао и да у разговорима са међународним званичницима никада не говори о Хрватској, нити је приметио да се Србија бави Хрватском онако како је то рекао хрватски премијер.

Андреј Пленковић је, наиме, изјавио да Србија клевеће Хрватску у међународној заједници, а Вучић је рекао да са међународним званичницима разговара о важним стварима за Србију, о економији, проблемима са Приштином...:

"А Пленковић ми није ни на памети. Осим ако ме неко не пита, у животу их нисам поменуо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Срби и Хрвати имати добре односе у будућности, што ће, рекао је, једног дана разумети и Пленковић, јер ни једни ни други неће моћи да опстану уколико не буду сарађивали.

Наводећи да ништа лоше не говори о Хрватима и да није приметио да се Србија њима бави, Вучић је рекао да му се чини као да су њега уврстили међу кандидате за неке наредне изборе у Хрватској, јер има више насловних страна од њихових политичара.

"Неколико пута сам им рекао да нећу тамо да се кандидујем, да се не секирају. Нек причају шта хоће за Србију, никакав проблем", рекао је Вучић.

"Опозиција неће добити изборе ни 2020. ни 2024"

Вучић је поручио да опозиција неће добити изборе ни 2020. ни 2024. године.

"Неће добити изборе ни 2024. За 2028. још не могу да предвидим, али моћи ћу за две године и то да кажем", рекао је Вучић новинарима у Краљеву, одговарајући на питања новинара о различитим наводима представника опозиције.

Вучић је рекао да је опозиција у стању да критикује посланика владајуће коалиције Владимира Маринковића због изјаве о фабрици у Куршумлији, а да су у стању да говоре о силовању председнице Владе и да то нико не осуди.

"Не говоре ни о томе како су пред изборе 2012. године отворили фабрику у Куршумлији, која је одмах потом и затворена", каже Вучић.

Председник је рекао да нема информације о фабрици о којој је говорио Маринковић, али да зна да у том граду постоје фабрике из доба владавине актуелне опозиције, које су сада затворене.

"Маринковићева изјава није разлог за осуду, већ они који су разорили индустријско Краљево, Ниш, Трстеник, градове који су били индустријско срце Србије, а ниједну фабрику нису довели", рекао је Вучић.

Коментаришући критике СДС-а да је изјавама о телевизији Пинк прекршио закон и надлежности, Вучић је рекао да је само одговарао на питања новинара, јер у супротном не би ни поменуо опозицију.

"Они за мене нису интересантни, ни народу, никоме. Суштина је у томе да је један од њих био власник Пинка до пре неколико дана, десет одсто су Ђилас и Шолак били власници Пинка. Док су били власници, био је добар, док трпају у своје џепове, добар је, кад пара за њих нема, хајде да затворимо", рекао је Вучић.

Као одговор на питање како види најаву трибине Независног друштва новинара Војводине, у којој се каже да ће резултат ове власти бити "спаљена" земља, Вучић је показао на халу фабрике "Леони" и упитао да ли је то спаљена земља.

"Ако они називају ово спаљеном Србијом, ја ово називам подизањем, обновом Србије, спасом за Србију. Ја ниједну фабрику нисам затворио, а отворио сам на десетине, стотине, на много места. Они ништа отварали нису, само су затварали. Неко је ту побркао лончиће", поручио је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво