"Ни после 2.000 дана Приштина није формирала ЗСО"

У Косовској Митровици је симболично у 12.44 почео скуп у организацији Српске листе, поводом 2.000 дана откако је Приштина преузела обавезу да формира Заједницу српских општина (ЗСО), а коју није испунила.

Скуп представника Српске листе одржан је на платоу Трга браће Милић са жељом да покажу да нису заборавни, али ни спремни да одустану од својих права која проистичу из Бриселског споразума.

Срби поручују да неће одустати од формирања Заједнице српских општина, али и додају да када се све сабере, јасно је да у овом околностима Албанци на формирање неће пристати, јер у томе имају подршку међународне заједнице.

"Ми од одбране истине и наших права не можемо и не смемо одустати, јер би то значило одустајање од права свих нас, да опстанемо и останемо своји на своме. А са овог места поручујемо и Бриселу и Приштини – можете како хоћете, а докле ће те, то ћемо видети", рекао је председник Српске листе Горан Ракић.

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић поручио је у свом обраћању да ће се Срби свим средствима борити против оних који желе на било који начин да угрозе мир и поверење.

Истакавши да је прошло 2.000 дана од када је Приштина преузела обавезу Бриселским споразумом да формира ЗСО, Јевтић је рекао да је пропуштено 2.000 шанси да се данас, уместо о неиспуњеним обавезама, говори о томе шта су резултати онога што је требало да буде створено – Заједница српских општина.

Зато је то главно питање за Брисел, као гаранту споразума, који немушто ћути ваљда зато што, како је рекао, нису довољно јаки и способни да оно што је гарантовано буде и спроведено.

Истакао је да ЗСО није претња било коме, а они који на тај начин говоре свом народу, траже заправо политички изговор, јер немају одговор на нека друга питања.

У таквим ситуацијама, казао је Јевтић, најлакше је играти на карту међунационалних сукоба и осећања.

"Зато се и каже да ће формирање ЗСО угрозити нечија права", рекао је и подсетио да су неки исто говорили и много година раније када су формиране општине са српском већином.

Било је, додао је, тада и протеста, а када су општине формиране, о томе више нико није говорио. Јевтић је позвао да се престане са изговорима због неформирања ЗСО.

"Будите макар мало политички храбри и преузету обавезу спроведите у дело. И то је нешто о чему говоримо у свакој прилици када за то имамо могућности у разговорима са свима који су ту обавезу преузели", рекао је Јевтић.

ЗСО, истакао је, није институција која ће се бринути само о грађанима који живе у већинским српским општинама, већ ће се она бринути и о Србима у општинама у којима су Срби у великој мањини.

"ЗСО је шанса да кроз њено формирање Срба на Косову и Метохији у будућности буде више. То је животно питање за Србе, а наша порука је да је живот важнији од сваке политике и да никада нећемо због живота злоупотребити наше политичке позиције", казао је, између осталог, Јевтић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво