Вучић: Ствари у свету се мењају, али шта то значи за нас?

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Астани, поводом истраживања Цесида да је 44 одсто грађана Србије против разграничења, да треба имати у виду шта промене у свету реално мењају на терену. Имамо дивне односе са Русијом, Кином, али какве то везе има са Качаником, шта ћемо да радимо када нападну наш народ на северу Косова, упитао је Вучић.

Александар Вучић је навео да обично не коментарише истраживања, али је упитао шта то значи да је 44 одсто људи против разграничења.

"Је л' то значи да је 44 одсто за независно КиМ у целини, таквих свакако има осам до 12 одсто грађана, или сви мисле да је Качаник српски, или су сви стрпани у исти кош?", упитао је Вучић.

Вучић је новинарима рекао да верује да је већи број против, а то види и у својој странци.

"Највећи део људи у мојој странци мисли да не треба да се договарамо, да ће време да дође, да ћемо дочекати нешто што ће нам се десити као божја помоћ. Не знамо шта, али нешто ће се десити", рекао је председник.

Вучић је истакао да, када питате људе шта ће се десити, они кажу да се мењају ствари у свету.

"Питао бих шта те промене реално мењају на терену. Кажу да напредују наши Руси и Кинези. Имамо дивне односе са Русијом, Кином, али какве то везе има са Качаником, шта ћемо да радимо када нападну наш народ на северу Косова. Да 500 пута зовем Јенса Столтенберга, јер ако бисмо ушли на север, НАТО би то протумачио као напад и имали бисмо сукоб са том војном алијансом", подвукао је председник Србије, који борави у Астани.

Вучић је рекао да опозиција подстиче такве теме јер морају да пронађу нешто чиме би добили гласове, а имају сви заједно много мање гласова.

"Ја сам одлично разумео вољу грађана, да смо и када не разумемо нешто, увек против. Схватио сам да су људи против, али сам мислио да је проценат много већи, 75 одсто", рекао је Вучић, додајући да су против нечег за шта и не знају шта је.

Навео је да је његово да поштује вољу грађана.

"Нема веће вредности од мира"

Председник Србије је нагласио да је битно позивати на мир, јер је увек боље преговарати 100 година него један дан ратовати.

Вучић је, уочи учешћа на интеррелигијској конференцији у Астани, рекао новинарима да председник Казахстана Нурсултан Назарбајев шести пут организује тај скуп како би дао допринос приближавању ставова различитих традиционалних цркава и дао прилику да политичари у свету, макар то звучало познато, поново позову људе на мир и размисле да ли постоји већа вредност од тога.

"Није случајно што је на овом скупу говорио Шимон Перес и многи други који су заслужили ореол стварних миротвораца. Боље је 100 година преговарати него један дан ратовати", нагласио је председник Србије.

Вучић је истакао да је потребно да верници традиционалних религија разумеју да сви имају једног Бога, верују у сличне ствари и имају исте вредности.

"Ово је добра прилика да људи из различитих крајева света дођу да покушају да, размењујући ставове, утичу на то да имамо рационалније односе у свету, да просто мир буде тај који ће да превлада. Почаствован сам што у име Србије могу да присуствујем скупу и кажем неколико речи", рекао је Вучић. 

"Нека закључују шта хоће, ми да штитимо своје интересе"

Председник Вучић, поводом помињања у Европском парламенту могућности решења за Косово разграничењем, поручио је да они могу да закључују шта желе, а да је наше да штитимо своје интересe.

"Не знам какве то везе има са њима, али добро. Има везе са свима у свету, најмање са Србима и Албанцима. Њих нико не треба да пита. То нема везе са реалношћу. Погледајте шта се збива у Приштини, у свету. Тежак период очекује многе светске силе, због унутрашњих проблема", рекао је Вучић новинарима.

Указао је да је пропао референдум у Македонији, да избори у РС нису донели од њих жељене резултате.

"Ми ћемо да се трудимо да градимо добре односе, а они имају немалу главобољу. Они нека закључују шта хоће, а наше је да штитимо своје интересе", рекао је он.

Вучић је навео да је њему важно да остане запамћено да је у једном тренутку, пре шест до осам месеци, говорио шта је нада и шанса за компромис и шта су Срби могли да добију.

"Остаће записано да грађани то нису желели, па ћемо видети шта ћемо имати за 20-30 година, да видимо ко је био у праву. Моје је да поштујем вољу народа", нагласио је Вучић.

"Избора ће бити 2020, силом неће моћи на власт"

Вучић је поручио да ће избори у Србији бити одржани 2020. и да се нада да нико не мисли да ће насиљем моћи да узме власт.

Вучић је, поводом интервјуа Синише Ковачевића, који је изјавио да очекује скору промену власти у Србији, да је он у праву што је рекао да се народ никада није радовао јарму и тамници и да су зато они који су га прво опљачкали, ојадили и тамничили, у дубокој опозицији.

"Избори су 2020. Надам се да нико не мисли да ће насиљем узети власт. Имаће локалне изборе, па прво тамо нека победе убедљиво као у Мајданпеку, а онда 2020. на изборима. Ти који су тамничили народ никога неће победити. Мало је Ковачевић побркао лончиће, и није схватио ко је стављао јарам око врата народу", истакао је Вучић.

Упитао је за шта би да се изборе, да раст не буде 4,5-5 одсто, да немамо смањење јавног дуга, да се боре за затворене музеје.

"За шта да се боре, за дугове РТБ-а, затварање Железаре, нула фабрика у Нишу. Да излазе на улице да неког бију. Да би неко могао поново да нам врати 'Великог брата', да зарађује паре, а остави шприцеве и пацове у Пионирском парку. Пет месеци, нервозни што су убедљиво изгубили изборе, свакога дана од 100 до 8.500, када је био максимум, а што је било представљено као 100.000 до 800.000 људи, изводили су на улице. У то време, када су претили сваког дана, и са РТС-а који је држао протесте против диктатуре, а диктатура је била у томе што смо ћутали и пустили их да се сами склоне, да се понашају како хоће. Нисам подлегао притисцима из сопствене странке и иностранства", навео је Вучић.

Истакао је да не подлеже претњама и насиљу.

"Никога тада нисам хтео да примим на разговоре, јер зашто бих их примио да ми објашњавају да треба да постављам Сашу Јанковића за премијера, Јеремића, светског путника који нам соли памет сваког дана, али никако да одговори одакле и зашто 200.000 евра из једне стране амбасаде, одакле још пет милиона евра на рачуну од похапшених у светском скандалу. Чекам да се још мало расплачу ови са РТС-а и да оду на неку заједничку конференцију за штампу", рекао је председник и поручио да Србија иде напред и гура своје.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи