Важна улога парламената у процесу приступања земаља Западног Балкана

Приближавање држава Западног Балкана је у јасном европском интересу, али пре приступања земље региона морају јасно да се изјасне о основним вредностима ЕУ и да спроведу унутрашње реформе, оценили су председник аустријског парламента Волфганг Соботка и председник Конрад Аденауер фондације Норберт Ламерт.

Европски парламент, као и национални парламенти ће у том процесу играти важну улогу, јер морају пазити да се критеријуми пре приступа испуне, казали су они на скупу у Бечу под називом "Приступна перспектива за Западни Балкан – улога парламената".

"Земље Западног Балкана припадају Европи и подршка на путу у ЕУ је у интересу саме Уније", нагласио је Соботка, који је подсетио да је ЕУ мировни пројекат, али да тих 70 година мира обухватају до сада само један део Европе, након што је конфликт између Француске и Немачке одрживо решен.

Пажња сада, према његовим речима, мора бити усмерена на регион за који још постоји забринутост, и где постоје отворене ране.

Приближавање земаља Западног Балкана, уверен је Соботка, нешто је од чега се не сме одустати, јер ће у супротном друге државе покушати да прошире свој утицај.

Ламерт, који је био и председник немачког Бундестага, апеловао је да се не понове грешке прошлости тако што би се у чланство примиле земље које не испуњавају у потпуности критеријуме.

Ламерт је подржао иницијативу Аустрије, која председава ЕУ, да процес проширења треба да буде заједнички задатак свих европских партнера и то на основу јасних критеријума и мерљивог напретка.

Ламерт сматра и да будући председавајући ЕУ треба да се обавежу да ће поштовати те принципе, те напомиње да би изостављање неког критеријума зарад лакшег приступа појединих земаља био погрешан пут.

Погрешним сматра и да се унапред утврђују термини приступања, указујући на бројне тешкоће са којима земље региона морају да се суочавају – од високих трговинских дефицита до корупције и недовољне владавине права.

Констатујући да ће процес приближавања бити тежак, Ламерт указује на различите интересе чланица ЕУ, те сматра да ће избори за Европски парламент идуће године додатно отежати тај процес, а имајући у виду могући исход.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи