Усвојен извештај о Србији, унет амандман о корекцији граница

Спољнополитички одбор Европског парламента великом већином гласова усвојио је Нацрт извештаја о Србији, са унетим амандманом који се односи на разговоре о могућој корекцији граница као делу решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

За извештај, који говори о напретку који је Београд остварио у процесу евроинтеграција у последњих 12 месеци, даје подршку за наставак европског пута, али и указује на области где има места за побољшања, гласало је 49, а против су била три члана Спољнополитичког одбора.

Известилац Дејвид Макалистер је у Нацрту извештаја навео пет кључних порука за Србију.

Оне се односе на даљи напредак земље у области развоја функционалне тржишне економије и обезбеђивању економског раста, примену владавине права као кључне области за приближавање Србије ЕУ, неопходност поправљања медијских слобода и стања медија у Србији, нормализацију односа са Приштином и ефикасан надзор српског парламента над извршном влашћу.

"Влада Србија је свесна да је приступање ЕУ тежак посао, а током посете Београду уверио сам се у спремност да се тај посао настави", рекао је Макалистер.  

Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента поднели су укупно 239 амандмана на текст извештаја од који је прихваћено 27 компромисних амандмана.

Посланици су гласањем у текст извештаја о Србији унели и амандман који се односи на разговоре о могућој корекцији граница као делу решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"Подржава се дијалог коме посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Сматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право", закључује се у тексту компромисног амандмана.

Истоветан текст унет је и у извештај о Косову који је такође усвојен на седници Спољнополитичког одбора Европског парламента.

"Врло интензивни разговори су току и нема јединства око тога какав договор би био прихватљив. Имајући у виду осетљивост и важност овог питања, треба имати опрезан приступ", рекао је Едуард Кукан, посланик Европске народне партије у Европском парламенту.

Посланици Европског парламента усвајањем извешатаја о Србији позвали су српске власти да појачају реформске напоре на владавини закона, интензивирају борбу против корупције и организованог криминала и наставе да реформишу државну јавну администрацију како би она постала политички неутралнија.

У саопштењу ЕП посебно се наглашава захтев за већом усаглашеношћу спољне и безбедносне политике Србије са ЕУ, укључујући и политику према Русији. 

Данас усвојени финални текст о Србији наћи ће се крајем новембра на дебати на пленарном заседању Европског парламента, када би требало да буде усвојен у форми резолуције.

Позив Приштини да примени договоре 

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је и извештај о европским интеграцијама Косова, у којем указују на ограничени напредак у реформама и позивају Приштину да примени све до сада постигнуте споразуме у дијалогу са Београдом.

Усвојени извештај, као и онај о Србији, наводи и подршку за сваки споразум око кога се у дијалогу Београда и Приштине договоре обе стране, а који узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право.

Известилац ЕП за Косово Игор Шолтес у тексту извештаја указује на забринутост због корупције, посебно оне на највишем нивоу, сталне поларизације међу политичким партијама као и због пристрасног и неефикасног правосуђа на Косову.

У Извештају се изражава жаљење због неспремности приштинских власти да се баве случајевима ратних злочина и позива Приштина на сарадњу са Специјалним коморама и Специјалном тужилаштву у Хагу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара