Србија опредељена за сарадњу са земљама Евроазије

Србија је једна од 40 држава која се на Састанку председника парламената земаља Евроазијског региона, обавезала да појача законодавну подршку сарадњи у региону. Тај састанак одржан је трећи пут, у Анталији, а организовали су га председници парламената Турске, Русије и Јужне Кореје.

Од Кине и Ирана до Словачке и Литваније - председници парламената 40 земаља обавезали су се да ће чинити све да одбране мир, отворено тржиште и животну средину.

"На нама је да спречимо покољ у Сирији и да се удружимо против терориста који су у Турској покушали државни удар", поручио је председник парламента Турске Бинали Јилдирим.

Мун Хисанг, председник парламента Јужне Кореје, поручио је да Сеул жели помирење на Корејском полуострву.

"Треба економски да се повежемо јер ће четврта индустријска револуција донети раст, али и неједнакост због незапослености", навео је Мун.

Са друге стране председник руске Думе Вјачеслав Володин поручује да САД спроводе политику трговинских баријера. "Треба да заштитимо слободан проток робе", поручио је Володин.

Србија је много пута осетила последице политике силе и зато је за поштовање међународног права.

"Снажно смо опредељени да наставимо да радимо на свеобухватном унапређењу пријатељских односа и сарадње са земљама евроазијског региона, а посебно у домену одрживог развоја и одговора на глобалне изазове", рекла је у обраћању председница Скупштине Маја Гојковић.

Истакла је да је спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ, као и да се наша земља снажно залаже да ти процеси буду усклађени са нашом жељом да на међународном, регионалном и глобалном плану унапређујемо сарадњу са партнерима и пријатељским земљама.

Гојковићева је указала да Скупштина Србије, као највеће земље Западног Балкана, учествује у свим регионалним иницијативама, развија односе са суседима и тамо где их дуго није било, али и јача дијалог и сарадњу са привидно географски удаљеним, а суштински блиским земљама и народима.

Према њеним речима, Србија поред бројних споразума о билатералној сарадњи и стратешким односима са земљама евроазијског региона, учествује и у форматима "Један појас један пут", односно "Кина – земље централне и источне Европе".

"То представља конкретан и видљив израз посвећености мултилатералном напретку у доменима инфраструктуре, развоја трговине, културе, науке, технологије и другим", казала је Гојковићева.

Говорећи на тему економске сарадње, животне средине и одрживог развоја, Гојковић је навела да се питање одрживог развоја можда најбоље разуме кроз суочавање са препрекама, као што су претње миру и стабилности, природне катастрофе, раст економског јаза, неравномерна расподела, неравнотежа у степену развоја и односу према животној средини, принудне миграције и многе друге.

Навела је да с обзиром да смо суочени са бројним савременим и глобалним тешкоћама и претњама, све је видљивије да одрживи развој не представља утопију, већ и једини начин да солидарно и одговорно превазиђемо заједничке тешкоће.

"За нас, парламентарце, то пре свега значи уклањање препрека слободној трговини, кретању људи, инвестиција, знања и иновативних технологија и свим другим облицима сарадње, уз поштовање различитости и посебности, биле оне политичке, културне или ма које друге", рекла је Гојковићева.

Нагласила је да је Србија решена, више него икада, да се и убудуће, доследно и безусловно залаже за поштовање фундаменталних принципа међународних односа и као предуслова одрживог развоја.

Србија је земља која је, нажалост, много пута у историји, па и релативно недавно искусила последице политике силе и непоштовања међународног права, као у случају нелегалне војне агресије НАТО 1999. са тешким последицама по људске животе и животну средину, казала је Гојковићева.

Састанак, коме присуствује више од 20 председника парламената земаља Евроазије, 15 потпредседника, као и неколико стотина чланова парламента, биће завршен усвајањем завршне изјаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара