Градоначелници Београда, Новог Сада и Астане о сарадњи

Градоначелници Београда и Новог Сада Зоран Радојичић и Милош Вучевић, који као чланови српске делегације бораве у посети Казахстану, разговарали су са првим човеком Астане Бакхутом Султановим о унапређењу сарадње три града.

Српска делегација је са челницима Астане разговарала о урбанистичким, архитектонским и оперативним решењима које примењује главни град Казахстана.

Делегација из Београда и Новог Сада обишла је и оперативни центар за управљање градом, где им је представљено руковођење Астаном. 

Зоран Радојичић и Милош Вучевић имали су прилике да у пракси виде примењену стратегију "паметног и зеленог града".

Градоначелник Радојичић истакао је у изјави за Танјуг да је задовољство и част бити у Астани, с обзиром на поштовање које је указано и председнику Александру Вучићу и српској делегацији, односно Србији.

"Договорили смо се да ћемо у наредном периоду настојати да унапредимо нашу сарадњу, када је реч о изградњи, осавремењивању градова, култури, спорту, сарадњи младих... Сарађиваћемо у различитим аспектима", рекао је Радојичић.

Приметио је да је престоница Казахстана, иако "млад" главни град који се развио у последњих 20-ак година, један од најуспешнијих урбанистичких пројеката у свету.

Град, каже, има широке булеваре, а посебно је издвојио то што се много води рачуна о зеленим површинама, па 50 одсто Астане чине зелене површине.

"У овом период су посадили пет милиона стабала. Водили су рачуна и о савременом приступу и о зеленом граду", рекао је Радојичић.

Са челницима Астане разговарало се како Београд може да примени њихова искуства, пренео је Радојичић, али и истакао да су се домаћини интересовали за то шта је урађено у Београду и Новом Саду.

Радојичић каже да је Астана постигла резултате у области примене савремених технологија ради унапређења живота грађана, па тако, на пример, саобраћај у Астани користи савремене технологије како би се смањиле гужве.

Додаје да је свим урбаним градовима проблем загађење, а да су у Астани у тој области, иако у веома неповољним природним условима, урадили много.

Како је рекао, град је сјајно осветљен, а домаћини су ми пренели да су користећи паметна и еколошка решења успели да за 50 одсто смање коришћење електричне енергије и цену одржавања система расвете.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да је састанак са првим човеком Астане био квалитетан и да се разговарало о конкретним плановима.

"Ако би нешто требало да прекопирамо, онда би то била њихова храброст и визионарство. Они се нису плашили да мењају ствари, имали су визују да мењају ствари, нису се плашили нових концепата, булевара, спортских центара, новог садржаја. Имали су визију како то да ураде, како то да обезбеде за своје грађане", рекао је Вучевић Танјугу.

Истакао је да је чињеница да Минхен и Барселона имају врло присну сарадњу са Астаном говори о томе колико је тај град успешан.

"За мене је велико изненађење у позитивном смислу оно што видим у Астани. Нисам имао представу да ћемо у једној релативно географски далекој земљи, али културолошки, политички и људски блиској држави, срести овакве резултете", рекао је Вучевић.

Вучевић каже да нису скривали какве смо резултате постизали у Београду и Новом Саду у погледу инвестиција, нових грађевинских зона, Европске титуле Новог Сада.

Делегација из Србије, коју у Казахстану предводи председник Александар Вучић, захвалила је градоначелнику Астане на гостопримству уз обострано задовољство због добрих досадашњих односа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво