Посланици о амандманима на више закона

Скупштина Србије почела је расправу о амандманима на више предложених закона, међу којима су измене и допуне Закона о заштити животне средине и измене финансијског плана Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

На измене и допуне Закона о заштити животне средине поднето је 402 амандмана, а предложеним изменама стварају се формално-правни услови за конкурисање за добијање средстава из ИПАРД фонда, а у складу са мерама заштите животне средине.

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да је држава обезбедила део средстава за збрињавање опасног отпада који је пронађен у појединим локалним самоуправама.

"Влада Србије је за оне количине отпада које су откивене, без обзира да ли је реч о Обреновцу, Панчеву или другим општинама обезбедила за збрињавање тог оопасног отпада, јер локалне самоуправе најчешће немају пара да то реше. Надлежни органи раде свој посао и наставићемо да се бавимо тиме", рекао је министар.

Када је реч о изменама финансијског плана за РФЗО за 2018. годину, ресорни одбор за буџет, финансије и контролу трошења јавних средстава дао је сагласност за његову измену, а на седници је речено да се приходи, односно расходи увећавају за 4,1 милијарду динара. 

Наведено је да ће се средства у износу од две милијарде динара користити за лечење ретких болести, а остатак за издавање лекова на рецепт, исплату боловања и набавку медицинских помагала.

На дневном реду је и Споразум влада Србије и Хрватске о сарадњи у области заштите животне средине и очувања природе и Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, потврђивање Протокола о одрживом транспорту уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата, као и Предлог закона о потврђивању Споразума о очувању популација слепих мишева у Европи. 

Међу тачкама дневног реда је и утврђивање састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама.

Полемика Двери и СРС ко је права опозиција 

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић питао је посланике Српске радикалне странке каква су они опозиција јер, како каже, не смеју да нападају председника државе Александра Вучића, а посланица радикала Вјерица Радета му је поручила да јавност зна ко је права опозиција и да за опозиционо деловање "није довољно рећи само да је неко лопов".

"Лако је да нападате Бошка Обрадовића. Ћутите Радета верно служећи (Војиславу) Шешељу и Вучићу. Лицемерно је нападати опозицију", рекао је Обрадовић који је полемисао најпре са напредњацима, тврдећи да ће скупштина да усвоји закон који либерализује тржиште за увоз ГМО.

"Прилично је невероватно зашто представници ове групације 'савез за с колца и конопца', тако би им најбоље изгледа име одговарало, своје фрустрације лече помињући СРС тамо где нема разлога за то", рекла је Радета.

Она је додала да "јавност зна да је СРС најозбиљнија опозиција, да се врло озбиљно супроставља предлозима Владе Србије".

"Једино смо ми тражили да премијерка разреши пет министара. Када неко не зна да се понаша људски, када из неког проговори 'љотићевштина', он је заслепљен и мисли да је довољно само рећи да је неко лопов и криминалац", одговорила је Радета.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић се укључио у расправу рекавши да је јавност могла да чује како "координатор" (Савеза за Србију Бошко Обрадовић) схвата политичко деловање и шта за њега представља појам опозиције.

"Каже (Обрадовић) морате да спомињете Вучића, његовог брата, да му разапињете на крст децу, оца, мајку, породицу, онда сте права опозиција. Тиме доказујете опозиционо деловање. То је брука и срамота. Не знам да ли се колеге са друге стране, европејци слажу са таквом дефиницијом политике и опозиције", рекао је Мартиновић.

После серије полемика одређена је петоминутна пауза како би се "смирила ситуација" у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво