Посланици о "непријатељском фактору", пензијама, КиМ

На седници Скупштине посланици су постављали питања члановима Владе и државним органима, а интересовало их је "зашто се део опозиције сматра непријатељским фактором", због чега нису сви пензионери примили пензију у складу са недавно усвојеним законом, али и какав је став Русије у вези са разграничењем.

Посланица СРС-а Вјерица Радета подсетила је да је пре десетак дана Скупштина усвојила измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим је престао да важи Закон о смањењу пензија из 2014. године, али се тај закон, према њеним речима, не примењује.

Радета је питала премијерку Ану Брнабић зашто један део пензионера у Србији није добио пензије у складу са законом који је недавно усвојен и позвала је да се о томе консултује са министрима за рад и финансије, Зораном Ђорђевићем и Синишом Малим.

"Ко процењује у Влади која група пензионера треба да добије пензије у складу са тим законом", упитала је Радета и указала да су радикали предлагали закон по коме би најнижа пензија била толика да од ње може пристојно да се живи, а највиша само три пута већа од минималне.

Наводећи да су пензије пре четири године смањене јер је то, како каже, тражио ММФ, сада та финансијска организација, тврди Радета, има нови налог – да се пензије усклађују линерално.

То значи да ће, уколико се пензије повећају десет одсто, онај ко прима 120.000 динара имати већу пензију за 12.000 динара, док ће пензионеру са 12.000 динара у том случају пензија бити већа за само 1.200 динара, рекла је Радета.

Посланик Нове Србије-Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић питао је министарство спољних послова који је став Русије у вези са разграничењем на КиМ.

Упитао је да ли министарство има ту информацију, односно ако има, због чега је крије.

"Наша јавност је упозната са тим. Свакодневно се спекулише ко подржава ту идеју, ко је против. Упадљиво се ћути шта наш најближи спољнополитички партнер мисли о томе", рекао је Вукадиновић и упитао да ли је председник Александар Вучић о томе разговарао са Владимиром Путином.

Посланик ДС-а Балша Божовић имао је питање за премијерку Ану Брнабић која је недавно заједно са представником БИА Марком Парезановић учествовала на безбедносном форуму на којем је припадник те агенције рекао да је најинтензивнија претња по безбедност Србије "прикривено деловање спољног фактора".

Парезановић је тада, каже Божовић, рекао да се у функцију злоупотребе стављају појединци из опозиције, поједини медији и део невладиног сектора, а да сви заједно утичу на синдикате.

Божовић је питао премијерку да каже имена и презимена опозиционара "који представљају опасност по безбедност", да ли се они прате, прислушкују...

"Грађани имају право да знају откуд овакав начин борбе од стране владајућег режима према опозицији који нас враћа у деведесете", рекао је Божовић и позвао премијерку да одговори "зашто се опозиција сматра непријатељским фактором".

Шеф посланика Двери Бошко Обрадовић питао је министра пољопривреде Бранислава Недимовића да ли је тачно да ће пољопривредници у Србији од јануара 2019. године морати да воде књиге и плаћају књиговође.

Желео је да зна и када ће Влада Србије смањити цену горива као што је обећала.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић питао је министра спољних послова Ивицу Дачића о чему се даље разговара са представницима Приштине имајући у виду да је Хашим Тачи изјавио да они немају намеру да испуне део Бриселског споразума који се тиче формирања Заједнице српских општина (ЗСО).

Србија је, каже Радуловић, испунила све оно на шта се обавезала.

Наводећи да је та посланичка група предложила закон о Косову и Метохији, Радуловић је питао Владу Србије и Скупштину Србије зашто не желе да разговарају о том законском предлогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво