"Кфор једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији"

Министар одбране Александар Вулин је у сусрету с председавајућим Војног комитета НАТО-а генералом Стјуартом Пичом истакао да је Србија чврсто опредељена да задржи позицију војне неутралности.

Разговор Вулина и Пича реализован је на маргинама посете делегације НАТО на челу са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, те војне вежбе "Србија 2018".

Министар Вулин је рекао и да је за Србију КФОР једина легитимна оружана формацију на Косову и Метохији која, како је навео, не сме да се смањује и захвалио је на ангажовању земаља НАТО-а у његовом саставу.

Додао је и да било какви кораци приштинских власти усмерени на формирање тзв. војске Косова представљају грубо кршење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехничког споразума и потпуно су неприхватљиви за Србију.

Генерал Пич поновио је став Алијансе да одлука о смањивању снага КФОР-а треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.

Додао је да Алијанса у потпуности поштује војну неутралност Србије, те да он лично веома цени кредибилитет и способност Војске Србије.  

Он је указао на изјаву генералног секретара Столтенберга, која је поновљена јутрос у разговору са председником Србије Александром Вучићем, да НАТО не подржава једностране кораке на претварању тзв. Косовских снага безбедности у тзв.

Оружане снаге Косова, без одговарајућих уставних промена и да у НАТО-у званично не користе израз "војска Косова" већ искључиво "Косовске снаге безбедности".

Вулин је нагласио да ће сарадња са НАТО бити настављена под окриљем Програма Партнерство за мир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво