Ђиласова питања Руфу о ПКБ-у и РТБ "Бору"

Један од оснивача Савеза за Србију и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас упутио је писмо шефу Мисије Међународног монетарног фонда Џејмсу Руфу поводом похвала Влади Србије због продаје РТБ "Бора" и ПКБ-а и упитао га да ли зна да су обе компаније приватизоване на штету грађана Србије.

Ђилас је у писму питао Руфа да ли зна да је, у условима глобалне трке за резервама бакра, РТБ "Бор" дат компанији "Циђин" без долара плаћања држави Србији као власнику, односно да је једина обавеза кинеске компаније докапитализација у вредности од 350 милиона долара у периоду од три године.

"За тај износ, који дефакто плаћа сам себи, 'Циђин' постаје власник 63 одсто РТБ 'Бора'. По томе испада да цео РТБ 'Бор' данас вреди укупно 205 милиона, а само за топионицу је држава у последњих пет година издвојила више од 300 милиона евра", навео је Ђилас.

Питао је Руфа и како тумачи "толико мизеран износ" када има информацију да је "Циђин" понудио канадској компанији "Невсун" која има право на два налазишта у Бору, чак 1,4 милијарде долара и да ли је могуће да није свестан степена пљачке грађана Србије кроз аранжман који је јавно подржао.

Говорећи о приватизацији ПКБ-а, Ђилас је навео да је та корпорација 2012. године, пре него су на власт дошли Александар Вучић и СНС, имала пословни приход од 60,8 милиона евра, пословну добит од седам милиона евра и ЕБИТДА од чак 22 одсто.

Прошле године године приход је био 34 милиона евра и губитак чак 12 милиона, навео је Ђилас и оценио да је ПКБ систематски уништен да би данас хектар земљишта ПКБ био продат арапској компанији за 4.200 евра, иако је цена реално бар пет пута већа, уз образложење да ће арапски менаџмент боље водити компанију од српског.

"Сви подаци које сам у писму навео су вама сасвим сигурно доступни. Зато су ми ваши поступци апсолутно неразумљиви.

Очекујем од вас одговор на питање да ли сте свесни да сте ћутањем о реалној економској ситуацији с једне и похвалама пљачкашких приватизација са друге стране, постали саучесници СНС-а и Александра Вучића у економском уништавању државе Србије", стоји у писму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи