Вулетић: Промена односа снага у Председништву БиХ

Социолог Владимир Вулетић каже за РТС да ће након избора у БиХ доћи до промене односа снага у Председништву, јер је сада хрватски члан Жељко Комшић који је више наклоњен "централистичком погледу на будућност БиХ". Истакао је да је Додик јасно ставио до знања да ће му важнији саговорник бити у Београду него у БиХ.

Владимир Вулетић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да су резултати избори показали оно што је у БиХ стара тема, а то је тај сукоб између, са једне стране, централизације БиХ коју покушавају да спроведу пре свега бошњачке странке и СДА, а са друге стране покушај Републике Српске да оствари оно што је Дејтоном загарантовано, а то је велики степен самосталности.

"Оно што је интересантно за ове изборе је једна промена односа снага у Председништву, на основу прелиминарних резултата видимо да ће осим представника СДА ту бити и Жељко Комшић испред хрватског народа. Он је већ рекао да ће бити председник свих грађана и негде његова политичка биографија сведочи о томе да ће бити негде наклоњен више овом 'централистичком погледу на будућност БиХ'", објаснио је Вулетић.

Указао је да то за Милорада Додика значи да ће вероватно бити често у ситуацији да ће на неки начин бити надгласан у том Председништву.

"Оно што треба имати у виду је да су надлежности Председништва везане за спољну политку и то је врло осетљива тема", додао је Вулетић.

"Треба имати у виду и то да сама чињеница да ће Додик бити надгласан не значи ништа уколико он буде имао довољно упориште у Парламенту РС, јер на крају крајева било која одлука која се донесе она би требала да консензуална, ако не може онда се иде на надгласавање, али увек члан Председништва који је незадовољан том одлуком може да се позове на начело деструктивности и да тражи да се у ентитету из ког долази политички представници определе према томе", навео је Вулетић.

Према томе, нагласио је Вулетић, Додик може да блокира било коју одлуку Председништва уколико буде имао довољно снажно упориште у РС.

Избори између две групације 

На питање да ли се сада улази у мирнији период, Вулетић каже да се суштински не улази.

"Ово су били избори између две главне групације – оне које покушавају да Босну увуку у нешто што је више централизован политички ентитет и Додика који покушава да Босну да држи, оно што се каже, нужним злом", додао је Вулетић.

Истакао је да су те две позиције и даље доминантне и да ће оне одређивати будућност БиХ која ће у том смислу бити слична ономе што се до сада дешавало.

Када је реч о страном мешању, Додик је већ најавио да ће тражити укидање Високог представника за БиХ, а Вулетић сматра да супротстављена гледишта заправо дају смисао постојању Високог представника.

"Управо из овог разлога што постоји супростављена гледишта о томе како би БиХ требала да функционише, то је парадоксално, заправо даје некакав смисао постајању Високог представника који се онда ту често појављује као некакав судија и то је на неки начин парадоксално", рекао је Вулетић.

"Мислим да је Додик између осталог рекао, а то сигурно неће проћи када је реч о позицији остала два представника у Представништву, да би дао алиби себи за своју будућу политку која ће бити управо усмерена, јер он је рекао ако они не прихвате то, па нећу ни ја оно што они буду предлагали", додао је Вулетић.

Тврди да ће Додик наставити политку коју је и до сада водио и то јесте политка која обезбеђује оно што је Дејтонским споразумном предвиђено, а то је високи степен самосталности РС.

"Додик ставио до знања да ће му важнији саговорник бити у Београду него у БиХ"

Говорећи о односима са Србијом и да ли се нешто мења, Вулетић наглашава да ће то зависити од снаге коју Додик буде имао у Парламенту РС.

"Верујем да чак и уколико његова групација не буде имала двотећинску већину, да ће наравно и други посланици, јер немојмо се заваравати без обзира на то која политичка групација српска, сви они заправо се залажу за висок степен самосталности РС", истакао је Вулетић.

Додао је да се Додик за то залаже у нешто већој мери, али да и било која друга опција неће дозволити да РС буде утопљена у нешто што би био унитарни концепт БиХ.

"Додик је јасно ставио до знања да ће њему важнији саговорник бити у Београду него у БиХ и мислим да то није рекао случано, јер он заиста и очекује да ће у Председништву оваквом какво је сада заправо имати мало саговорника", сматара Вулетић.

Навео је да треба имати у виду да је своју изборну победу Додик остварио, не директним утицајем из Србије, али позивајући се на то да жели најбоље односе са Србијом.

"Тако да су то бирачи препознали код њега, јер његова је политичка кампања била пре свега базирана на том чврстом односу са Србијом", закључио је Вулетић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи