Владајуће косовске странке постигле договор о дијалогу са Београдом

Косовске владајуће партије израдиле резолуцију у којој је написано да парламент у Приштини може да донесе одлуку о територији.

Представници косовских владајућих партија постигли су договор о финалној фази дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Према писању приштинске Газете експрес, у једној тачки резолуције написали су да косовски парламент може да одлучи о територији у оквиру коначног договора са Београдом, чиме, како се наводи, резолуција званично отвара могућност да неко постигне сагласност о територији и процесуира је у парламенту.

"Скупштина Косова гласањем две трећине свих посланика треба да ратификује међународне споразуме о овим питањима: територија, мир, савез, политичка и војна питања", пише у клаузули 6.

Лист наводи да се председник Демократске партије Косова Кадри Весељи састао у суботу са премијером Рамушем Харадинајем, замеником премијера Фатмиром Љимајем, Енвером Хоџајем и Дарданом Гашијем, пред којима је исказао потребу за консензусом парламентарних странака у вези са дијалогом.

Опозиционе странке нису успеле у томе да се одобри резолуција којом би спречиле председника да разговара о границама.

Како се наводи, косовска влада је успоставила тим за дијалог са Фатмиром Љимајем у коме се, између осталих, налазе Дардан Гаши, Енвер Хоџај, Беџет Пацоли.

У међувремену, између премијера и председника привремених косовских институција жестока полемика на друштвеним мрежама.

Харадинај понавља да у резолуцији стоји и да "границе Косова остају непромењене и да се о томе не преговара".

Тачи каже да "државни интереси Косова морају увек да буду изнад било које политичке партије или изборног интереса".

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли написао је на свом Фејсбуку да је иницијатива за доношење резолуције о дијалогу "отворила пут за јачање процеса дијалога у циљу постизања међународно правно обавезујућег споразума између Приштине и Београда".

"Резолуција подиже уставни дух и одлучност наше западне оријентације, стратешко партнерство са моћним земљама и међународним организацијама. Време истиче, резолуција чека да се што пре одобри", написао је Пацоли.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво