Изборна скупштина Јединствене Србије, сарадња СНС-а, СПС-а и ЈС-а

Председник државе и лидер СНС-a Александар Вучић поздравио је учеснике изборне скупштине Јединствене Србије и рекао да СНС, СПС и ЈС добро сарађују, зато што Србији желе све најбоље и верују у оно што раде. Председник ЈС-а Драган Марковић рекао да та странка ради за Србију, иако ниједан њен представник није министар. Лидер СПС-а Ивица Дачић истакао да се земља од 2012. године променила "до непрепознатљивости" и да је превазишла тешку ситуацију.

Александар Вучић је у обраћању присутнима током изборне скупштине Јединствене Србије навео да је 2014. године разговарао са лидером СПС-а Ивицом Дачићем и ЈС-а Драганом Марковићем Палмом о спровођењу тешких реформи, како Србија не би банкротирала, и пренео како су њих двојица тада, као и сада, прихватили да раде у најбољем интересу Србије.

"Палма ми је тада рекао - људи када ово виде, има да узму конопче да се обесе", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија сада земља са највишим растом и суфицитом у буџету три године за редом.

"Пре овога имали смо суфицит 2005. године и то зато што су била продата сва државна предузећа, а сада имамо суфицит без икакве приватизације и без рачунања прихода од концесије аеродрома", нагласио је Вучић.

Подсетио је да је 2014. године јавни дуг Србије био 79 одсто БДП-а, а да ће након спровођена тешких мера, у јануару 2019. године бити 48 одсто БДП-а.

Те промене ће, истиче, да осете наша деца, која неће имати дугове које морају да враћају, а осетиће и пензионери и запослени у јавном и приватном сектору, којима се повећавају пензије и плате.

"Хвала Јединственој Србији што је у тешким временима била уз Србију и доносила тешке одлуке и што се борила и није бежала од одговорности. На томе вам бескрајно хвала, а хвала и СПС-у", поручио је Вучић.

Подвукао је да ће у будућности остати записан "школски пример" како је Србија успела да се извуче из банкрота и да ће то ући у уџбенике. Све то, каже, не би било могуће без ЈС-а и СПС-а.

Србија је данас на европском путу и гаји одличне односе са САД, Русијом и Кином, а захваљујући и Дачићу и Палми, "који су урадили фантастичне ствари за интегритет Србије", земља је успела да сачува самосталност у одлучивању, закључио је Вучић.

Марковић: Ми смо уз Вучића јер постиже резултате

Оснивач и председник ЈС-а Драган Марковић рекао је да та странка ради за Србију, иако ниједан њен представник није министар, и да се залаже за европске вредности и децентрализацију.

У свом обраћању је навео да Србија има суфицит у буџету који је базиран на изворним приходима, извозу и новим радним местима.

Марковић је присутнима рекао да се увек саветује с председником и министром спољних послова када су у питању међународни односи.

"Када је Вучић био у Кини, састао се пет пута с председником Кине и договорио да много тога извозимо. Ја позовем амбасадора Кине и кажем имамо две кланице који прерађују пилеће месо и он каже може и то да се прода у Кини, и то је Александар Вучић продао, ногице од пилета које ми овде ни не продајемо", рекао је Марковић држећи ноге од пилета.

Истиче да је при преузимају власти у Јагодини 2004. године буџет тог града био пет милиона евра, а да је 2018. године 26 милиона.

"Ми смо породична партија, залажемо се за децентрализацију и нисмо подржали Александра Вучића јер га волимо, већ због тога што остварује резултате", навео је Марковић и подвукао да децентрализација Србије почиње у свим сегментима, те да Србија више није "београдизација".

Доказ успешне политике и бољег живота грађана потврдиле су и оцене ММФ-а, сматра Марковић, и додаје да зато Вучић може да каже да је најбољи председник.

"Много земаља које су признале независност КиМ данас одустају, (министар иностраних послова Ивица) Дачић одлази у те земље и они повлаче признање. Седео је и поред папе, е Дачић и папа, ко оно Палма добио титулу ‘Најевропљанин‘", нашалио се Марковић.

Дачић: Србија се променила до непрепознатљивости

Његов коалициони партнер и председник СПС-а Ивица Дачић у свом обраћању навео је да се ове године обележава десет година коалиције између ЈС-а и СПС-а, као и да су шест година на власти са СНС-ом.

Дачић је рекао да се Србија од 2012. године, од када је садашња коалиција на власти, променила "до непрепознатљивости", и да је превазишла тешку ситуацију.

"Тада нисмо ни били свесни колико је тешка ситуација, када смо оформили владу и тек од ММФ-а сазнали колики су проблеми у нашем финансијском систему. Највише смо се тада задужили у односу на БДП, а више стотина хиљада људи је остало без посла", подсетио се лидер СПС-а.

Сада је ситуација потпуно другачија, оцењује Дачић, ускоро ће Србија да "испрати" ММФ и то не да би радила шта хоће, већ јер има стабилне финансије и економију.

"Урадили смо тешке резове, сада је то прошло и повећавамо плате и пензије, не од кредита, већ из реалних извора и прихода. Србија је сада најбоље место за инвестиције у Европи и има неупоредиво јачу међународну репутацију", истакао је Дачић.

Како каже, Русија и Кина сада су браћа и пријатељи Србије, а нарочито велики успех је и чињеница да су САД "отвориле врата" за разговоре о КиМ.

Додао је да не сматра опозицију највећим непријатељем данашње власти, јер "са оваквом опозицијом ниједна власт нема разлога да брине за будућност".

"Наша највећа опозиција је унутрашњи опортунизам и неспремност људи да се посвете проблемима и да их одговорно решавају. Рећи ћу оно што је и председник Вучић рекао на Главном одбору СНС-а, ко год се негде позива на мене Вучића или Палму лаже. Треба нам већа посвећеност циљу даље, а сада смо већ постигли изузетне резултате", навео је Дачић.

Обраћање је закључио обећањем које је, каже, дао и председнику Србије, да ће до краја ове године мање од сто земаља бити на списку оних који су признали независност КиМ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи