Вучић: Не бих потценио Јункера и његове процене

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је можда претерано јако упозорење председника Европске комисије Жан Клода Јункера да ће на Балкану бити као 90-тих ако му се ускрати ЕУ перспектива, али да не би ни потценио процене шефа европске "владе", којег сматра веома озбиљним политичарем.

Истакао је да ће Србија и даље играти важну улогу у очувању мира у региону.

"Ми ћемо чувати мир, прелазићемо преко провокација из региона, чуваћемо и себе и друге", рекао је српски председник.

Поводом различитих медијских написа, који су Јункеру приписивали склоност алкохолу, Вучић је рекао да је реч о веома озбиљном и вредном човеку, политичару који је више пута убедљиво побеђивао у свом Луксембургу на изборима, и о фантастичном зналцу економије.

Председник Србије је оценио и да Албанија, одбијањем српског новца у поступку продаје "Телекома Албаније", шаље погрешну поруку, поруку да инвеститори нису добродошли.

"Чуо сам од наших представника да смо дали најбољу понуду, а да је министар телекомуникација Албаније рекао да Србија не може да купи 'Телеком Албаније'. Хоће да каже да српски новац није довољно добар, што би било застрашујуће", рекао је Вучић и додао да ипак чека званичне податке.

Истакао је да би тако нешто било немогуће у Србији.

"Нама да су Албанци рекли да имају новца да купе РТБ и да дају више пара од Кинеза рекао бих 'купите'. Код нас нема таквих ограничења. Ко хоће позитивну климу да ствара, не може да прави разлику одакле долази новац, да ли је то српски или немачки или неки други капитал", рекао је председник.

Истакао је да, на крају креајева, српске инвестиције не могу бити заустављене.

"Када држава има суфицит, двоструку нижу незапосленост него у Албанији, када смањује јавни дуг, а биће на 47-48 одсто крајем јануара... Када сам постао премијер имали смо 79 одсто јавног дуга. То су ствари које су добре. Купићемо негде друго, па ћемо на други начин да купимо ‘Телеком Албаније'", нагласио је он.

Вучић је казао да, када сте успешни, онда такво понашање какво је показала Албанија, представља само неке тешкоће. Држава ће, према његовим речима, гледати да помаже српским инвеститорима.

Подсетио је да је "Телеком Србија" акционарско друштво у којем држава има свој део, али као акционарско друштво оно мора да се понаша тржишно.

"Пре креаја маја наредне године ауто-пут ка Хрватској као писта"

Вучић изјавио је да се ради на реконструкцији ауто-пута од границе са Хрватском и да ће пре краја маја наредне године тај део пута бити "као писта".

Председник је рекао да гости из Италије, али и свако ко долази из правца Хрватске у Србију види да је првих 20 километара веома лош пут.

Лош је, каже, квалитет асфалта, јер је пут грађен још у Титово време, па се кренуло са потпуном реконструкцијом и пре краја маја следеће године од границе са Хрватском до Сремске Митровице биће најлепши део пута, "као писта". 

"Хоћу да, када улазите у Србију, видите да улазите у озбиљну и успешну и успшену земљу", поручио је Вучић.

Осењује да би највећа опасност за Србију била одсуство економске сигурности, али да ризици могу да дођу и из региона и глобално, са светског нивоа.

Он је тиме одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву представника БИА Марка Парезановића, на једном скупу, да је у Србији, како га је репортер цитирао, "највећа опасност од страних сила које преко појединих опозиционих лидера, медија и синдиката шире деструктивне утицаје".

Вучић је рекао да о тој изјави Парезановића нема сазнања, да не верује да је на такав начин говорио, али и да "свако може да погреши".

Напротив, додао је, он је уверен да су највећа опасност по сваку земљу непостојање економске сигурности, огромна незапосленост, галопирајући јавни дуг...

Србија, на срећу више није у тој ситуацији, додао је, наводећи параметре који то потврђују, а који говоре о фискалној стабилности, расту страних инвестиција, смањењу незапослености...

"Друга је опасност регионална, а трећа глобална. Регионална, пре свега у односима с Приштином, али има и других тачака на Балкану које јесу или могу да буду проблематичне. Нећу да улазим у то, нека то раде и о томе брину други, наше је да чувамо мир, да привлачимо инвеститоре, да градим бољи стандард", поручио је председник.

Кад је реч о глобалним проблемима, на њих, приметио је, Србија не може да утиче, било да је реч о неразумевању великих сила, о санкцијама...

Одговарајући на питање новинара шта мисли о онима који је позивају највише на 5. октобар, а који су били део тадашњег режима, рекао је да сви они, који морају да се позивају на нешто што су радили пре 18 година, очигледно немају никакве ставове, а још мање идеја за будућност. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво