Завршена расправа о РФЗО и животној средини, о амандманима у уторак

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о више законских предлога међу којима су и измене и допуне Закона о заштити животне средине и измене финансијског плана РФЗО, а рад ће наставити следеће недеље.

Током расправе речено да ће укупно увећање средстава за РФЗО износити 4,1 милијарду динара.

Наведено је да ће се средства у износу од две милијарде динара користити за лечење ретких болести, а остатак за издавање лекова на рецепт, исплату боловања и набавку медицинских помагала.

Када је реч о изменама и допунама Закона о заштити животне средине, ресорни министар Горан Триван каже да се стварају формално-правни услови за конкурисање за добијање средстава из ИПАРД фонда, а у складу са мерама заштите животне средине.

Триван је раније рекао да је смисао измена у томе да би индивидуалним газдинствима и физичким лицима могло да се помогне да испуне све што је потребно да би могли да партиципирају и траже средства из овог фонда.

Говорећи о предлогу закона о потврђивању Споразума о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, министар је рекао да је његово усвајање важно због биодиверзитета који Србија поседује.

Триван је о Споразуму о очувању популација слепих мишева у Европи рекао, да у Србији има 52 врсте те популације која је изузетно ваžна за равнотежу у природи.

На дневном реду је и потврђивање Споразума између Владе Србије и Владе Хрватске о сарадњи у области заšтите животне средине и очувања природе за који је Триван казао, да је од великог значаја и да има много еколошких поља у оквиру којих се може развити добра сарадња две земље.

Посланик СНС Бранимир Ранчић навео је да ће поглавље 27 које се односи на заштиту животне средине бити најкомплексније и најскупље за Србију, јер, како каже, у наредних 25 до 30 година треба да се уложи око 15 милијарди евра.

Додао да то не треба посматрати као трошак већ као инвестицију у здравље. Ранчић каже да измене и допуне Закона о заштити животне средине ствара услове за коришћење ИПАРД фоднова.

О Дулићу и акцији "Очистимо Србију"

Током расправе посланици су се осврнули и на некадашњег министра екологије Оливера Дулића и акцији тог министарства "Очистимо Србију".

Марко Атлагић из СНС-а је рекао је да странка бившег режима није придавала велику пажњу заштити животне средине већ је, каже, преко својих кадрова у лику Оливера Дулића прала паре, односно "отуђивала паре из Фонда за заштиту животне средине".

Дулић је, каже Атлагић, платио билборде са паролом "Очистимо Србију" више од пола миллиона евра, а израду сајта 25.000 евра, док га је Млађан Динкић оптужио да је преко Фонда за заштиту животне средине ненаменски потрошио средства за кампању Демократске странке и за субвенционисање фирми.

Посланица Доста је било Бранка Стаменквић је казала да и она мора да "евоцира успомене о афери 'Очистимо Србију' које се, каже, одлично сећа".

"Испратила сам је грађанским очима и сећам се да је она пукла у јавности када се појавила информација да је сајт плаћен 26.000 евра, додавши да није ниикада ни прорадио, а да су паре "бачене у неки бунар или нечији приватни џеп".

Критиковала је измене и допуне Закона о заштити животне средине, рекавши да се њиме укида обавеза расписивања јавног конкурса за трошење финансијских средстава за заштиту животне средине.

"Напомиње се да у наредне две године очекује око 160 милиона евра из претприступних фоднова ЕУ. Ми ћемо изменама закона омогућити лакшу злоупотребу", тврди Стаменковић.

Одговорио јој је министар Триван, рекавши да конкурс није једино средство обезбеђења законских продецура.

"Овде радимо по методологијама ЕУ. Нема говора да ово пружа могућности злоупотребе, већ постоје европска правила", рекао је министар.

Посланица СРС Наташа Јовановић је рекла да су измене и допуне Закона о заштити животне средине важне јер омогућавају боље искоришћавање ИПАРД фоднова за физичка лица као носиоце пољопривредних газдинстава, предузетнике, привредна друштва, земљорадничке задруге.

И огромне су користи које Србија има коришћењем средстава ИПАРД и ИПА фондова, за које је издвојено до 2020. године 160 милиона евра. Велика средства су на располагању, зашто то не искористити, навела је Јовановићева.

Две опомене Мариники Тепић

Председавајући парламента Верољуб Арсић изрекао је две опомене Мариники Тепић из посланичког клуба Самостални посланици.

Тепићева је покренула полемику тврдећи да је министар здравља Златибор Лончар збунио јавност говорећи о финансијском плану РФЗО.

Навела је да нема човека у скупштинској сали који ће критиковати усмеравање средстава за лечење ретких болести, као и за лечење обољења која се не могу успешно лечити у Србији, али да су то две економске класификације, и да је Лончар збунио јавност.

Арсић је Тепићевој изрекао прву опомену пошто је почела да чита питања за министра Златибора Лончара, а у име глумца Сергеја Трифуновића и поручио јој да питања поставља у лично име.

Арсић јој је другу опомену изрекао истакавши "да неће дозволити да се унижава достојанство Скупштине и да се вређају министри од стране посланика и обрнуто".

Атлагић: "Испарило" пет милиона динара фондације "Подржи живот"

У Скупштини Србије поново је било речи о фондацији глумца Сергеја Трифуновића "Подржи живот".

Марко Атлагић из СНС-а каже да је Трифуновић улагао новац који је прикупљен смс порукама у словеначки инвестициони фонд "Илирика".

Тврди да је износ од 15,5 милиона динара орочио на 14,5 месеци, а да је тај инвестицион фонд трансакцијом вратио 10 милиона динара, а да је 5,5 милиона динара "испарило".

"Поштовани грађани, 'појела маца, исцурило је негде', добро је што је покрент кривични поступак", рекао је Атлагић.

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић приметио је да министар Златибор Лончар није у Скупштини, а он је, како каже, хтео да похвали предлог о оснивању фонда за лечење деце, иако се, по његовој оцени, може улазити у то зашто се баш сада оснива и шта га је убрзало.

"Оно што је мање добро је да је паралелно покренута кампања против приватних фондова. Ако је било злоупотреба, постоје органи који тиме треба да се баве. Мислим да је лоше што имплементација државног фонда иде паралелно са хајком против приватних, а било би добро да раде заједно. Неко има више поверења у државу, неко у личност", рекао је Вукадиновић.

Према његовом мишљењу, "таболидно мрцварење" за резултат ће имати смањено поверење у ту врсту помоћи.

Посланици ће рад наставити у уторак претресом у појединостима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво