Посланици о масонима и идеологијама, изречена опомена

Скупштина Србије наставила је расправу о изменама финасијског плана РФЗО, као и о изменама и допунама Закона о заштити животне средине, а полемисало се и о томе ко је масон.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић каже да је лидер Двери Бошко Обрадовић рекао да су најмање двојица министара масони, а да је заправо масон народна посланица Двери Марија Јањушевић.

Ту тврдњу је поткрепио преписком коју је наводно Јањушевић имала са неким особама које су је назвале "великом мајсторицом", не прецизирајући о каквој преписки је реч, осим да је из 2015. године, али је на њој захвалио колеги Маријану Ристичевићу.

"Прочитаћу вам део преписке и желим да захвалим Маријану Ристичевићу који ми је уступио своје изворе, из којих се види да је посланица Марија Јањушевић масонка... Најуваженија велика мајсторице, драге сестре, високи официри, са задовољством јављам да сам у прилици да на трајно располагање ложи ставим мали мач за боцкање кандидаткиње чију фотографију достављам...", прочитао је Мартиновић.

За реч се јавио и Ристичевић који је рекао да се свако на свој начин бави заштитом животне средине, наводећи да има организација који се боре тако што "у храму обављају неке чудне ствари, који кажу да им је потребна лобања, радни тепих, позлаћени угломер и шестар..."

"То је веома чудан начин на које се баве организације заштитом животне средине. Верујем да ће свештенство које се бавило политиком и подржавало овакве органзације одустати од подршке Драгану Ђиласу и његовом чудном савезу који мени личи на рециклирану масу", рекао је Ристичевић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је истакао да је Савез за Србију једина алтернатива садашњој власти и да посланици већине због тога износе разне измишљотине, на шта му је Мартиновић одговорио да се јако уплашио Јанка Веселиновића (Савез за Србију).

"Да, јако се плашимо савеза чији је нови председник, замислите Јанко Веселиновић, јаче политичке личности на политичкој сцени у последњих 30-ак година вероватно није било и ево баш нас је ухватила паника", рекао је Мартиновић.

Иначе, посланици Двери и СНС полемисали су и о томе ко се одрекао своје идеологије, ко је био против ЕУ и НАТО, а ко се данас за ту идеју залаже.

Током полемике изречена је опомена посланици Двери Марији Јањушевић јер је посланику на листи СНС Маријану Ристичевићу рекла да је у био учесник ријалити програма и да је у "из ријалитија на магарцу ушао овде, а да сада вози ауди".

"Ја сам био на фарми 2010. године, али не сећам се да сам некад користио неко живо биће из Двери да ујашем", одговорио јој је Ристичевић.

Током полемике, Мартиновић је навео да је Вук Јеремић (Савез за Србију) добио од катарске амбасаде 200.000 евра и питао колико су добиле Двери и остали коалициони партнери и додао да их финансирају "белосветски криминалци".

Додао је и да "разуме" Обрадовића зашто је "бесан", јер је "тешко објаснити људима да си данас Љотићевац сутра Ђиласовац, данас против ЕУ сутра за".

О финансијском плану РФЗО

На дневном реду скупштине су и измене финансијског плана РФЗО, а члан Управног одбора тог фонда Маријан Ристичевић је навео да је 2012. године 45 деце лечено у иностранству, а да је 2017. године било 600.

Према његовим речима, просечно лечење кошта око 8.000 евра по детету и да је право чудо да фондацијама које се тиме баве то кошта десет и 20 пута више.

"Зато се ја залажем да држава, када је већ дала приватним фондацијама 250.000 евра да се детаљно испита коришћење и начин употребе средстава која су ипак јавна, без обзира да ли је послала влада или су СМС-ом уплатили грађани. Треба испитати да ли ту хуманост наплаћују и они који се баве прикупљањем тих средстава", рекао је Ристичевић.

У оквиру ребаланса финансијског плана РФЗО лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ је говорио о случајевима лечења деце у иностранству и критиковао рад хуманитарне организаијце "Подржи живот" чији је оснивач глумац Сергеј Трифуновић.

Шешељ је Трифуновића назвао "човеком без икакве части" који од "наивног народа скупља паре".

Посланица ДС Гордана Чомић рекла је да је скупштина "заражена вербалним насиљем", као и да се просипа "вербално смеће" по људима који нису у сали.

"Као што сматрам недостојним функције министра да се бави једним фондом који води Сергеј Трифуновић, причајући о томе како је криминалан, истовремено уплаћујући суму новца у тај фонд, једнако сматрам недостојним да се клевеће Драган Шормаз или да се недостојно било који посланик односи према министрима", рекла је Чомић.

Чомић је рекла да грађани неће имати прилику да чују о ИПАРД-у који је важан, већ да ће све то бити покривено "сочним вестима".

Током данашње расправе у скупштини више пута се полемисало о томе да ли је Бошко Обрадовић, лидер Двери, странке која је члан Савеза за Србију, координатор те коалиције у парламенту, а полемику напредњака, демократа и Двери прекинуо је Владимир Маринковић који је рекао да за њега као председавајућег Савез за Србију не постоји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво