Посланици о КиМ, Блеру, несталим бебама...

Посланици Скупштине Србије почели су редовно јесење заседање, постављањем питања члановима владе. Интересовало их је да ли бивши британски премијер Тони Блер води преговоре о Косову и Метохији, ко је убио Оливера Ивановића, да ли је повереник за информације од јавног значаја потрошио 1,3 милиона динара за службена путовања, а неки су имали и предлоге како Србија треба да реагује на провокације Албанаца.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ питао је председника државе Алекасндра Вучића и премијерку Ану Брнабић зашто је у расправу у вези с решавањем питања Косова и Метохије унесен термин "разграничење", констатујући да треба да се користи реч "раздвајање".

Према његовим речима, појавом термина "разграничење" настале су спекулације да би могло бити речи о државном разграничењу, да ће да се призна независност Косова и омогући његов пријем у УН.

"Треба јавности ставити до знања да ни у једној варијанти то не долази у озбиру и да треба да се користи термин раздвајање", рекао је Шешељ, наводећи да се показало да Срби и Албнаци не могу да живе заједно "тамо где су Албанци доминантни".

Због тога, како је рекао, треба доћи до раздвајања и да 12 општина са српском већином остане у правном систему Србије, а да остали део територије Косова добије највиши степен аутономије, с тим да, додао је, све граничне прелазе "држи" српска полиција.

Шешељ је рекао и да не треба искључити варијанту размене становништва.

Додаје да нема смисла да се, када Албанци изазову кризу на КиМ, у Србији мере приправности дижу на највиши ниво, већ би уместо тога Србија требало да има јединицу од 1.000 војника и полицајаца која би, у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН одмах ушла на подручје КиМ.

На могуће критике да би то изазвало кризу, Шешељ одговара да је крајње време да се она деси и да постоје гаранције да Русија неће оставити Србију на цедилу, као и да ће имати подршку Кине у УН.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић упитао је зашто председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић имају, како је рекао, "маћински" однос према Резолуцији 1244 СБ УН, додајући да они тај документ покушавају да багателишу и "гурну под тепих".

То се, према његовим речима, видело на заседању УН у Њујорку где је говорила Ана Брнабић не споменувши ту резолуцију ниједном.

Подсетио је да руски представници непресрано истичу да подржавају договоре с Приштином, али у складу са резолуцијом 1244, а да таквог јасног става у Србији нема.

Вукадиновићу је одговорио шеф посланичке групе СНС-а Алекасндар Мартиновић, који је рекао да није тачно да премијерка Ана Брнабић није спомињала резолуцију 1244 у Њујорку, додајући да је она прилилком те посете изричито тражила да се мисија УНМИК-а не смањује.

Посланица Доста је било Бранка Стаменковић питала је премијерку да ли ће учествовати у јавној расправи у вези с решењем питања КиМ, а које је предложила та посланичка група.

О Блеру, Оливеру Ивановићу, несталим бебама

Посланик Народне странке Мирослав Алексић упитао је која је то политика за КиМ доживела пораз, како је то рекао председник Србије, и која ће бити следећа политика коју ће заступати.

"Да ли је то политика коју заступа Тони Блер и ко њега плаћа, за шта га плаћа и шта он може да преговара у име грађана Србије? Шта је премијерка предузела у вези с одлуком косовске владе да се на делу општине Грачаница граде резиденције Владе Косова", упитао је Алексић.

Упитао је и ко је убио лидера косовске Грађанске иницијативе СДП-а Оливера Ивановића, докле се стигло са истрагом, као и када ће бити срушен нелегални објекат на Копаонику и ко је рушио у Савамали.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да посланици данас започињу расправу о "Карпатима и слепим мишевима", док тема Косова и Метохије, како каже, не долази на дневни ред скупштине.

"Вучић је рекао да о КиМ не преговара Тони Блер, него он, а ја питам ко га за то овластио. Тражим и јавни демант да општине Бујановац, Прешево и Медвеђа нису на преговарачком столу у вези са КиМ", рекао је Обрадовић.

Лидер Нове станке Зоран Живковић подсетио је да је у јануару ове године убијен Оливер Ивановић, а да се још не зна ни ко га је убио, ни шта се десило, нити која сазнања имају службе задужене за ту област.

Према његовим речима, ниједан надлежни орган, Тужилаштво или службе безбедности, нису дале корисну и професионалну информацију у вези с тим случајем.

Живковић је питао и ко је Вучића, који је у посети Москви, дочекао, с ким се видео, те да ли је реч о приватној, туристичкој или државној посети Русији, а желео је да зна и који су досадашњи ефекти посета тој земљи, имајући у виду најаве за извоз "фијата 500" из Србије у Руску Федерацију и већу трговинску размену.

Наводећи да се Тони Блер помиње као преговарач за КиМ у име Србије, Живковића је интересовало по којој платформи он води те разговоре, по којим условима и ко га плаћа за то.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић имао је питања за повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, али и за Државну ревизорску институцију (ДРИ).

Мартиновић је питао Државну ревизорску институцију да ли је у службу повереника дошла на Шабићев позив, или је реч о њиховој иницијативи, да ли је тачно да је Шабић потрошио на службена путовања 1,3 милиона динара, као и да ли су на својој веб презентацији објавили коначан извештај о ревизији пословања повереника.

Констатујући да Шабић "отворено ради против интереса државе", Мартиновић га је питао када ће престати са таквим активностима.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић је коментарисао недавни пожар у Новом Пазару у којем је било страдалих и затражио објашњење од министра полиције Небојше Стефановића, шефа сектора за ванредне ситуације и командира ватрогасне јединице како је могуће да у граду од 120.000 становника ватрогасна служба не располаже најосновнијом опремом.

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић када ће се расправљати о Предлогу закона о несталим бебама, наводећи да је рок који је дао Савет Европе да се о њему расправља истекао јуче, 1. октобра.

"Због чега не звоните и докле имате намеру да чекате", упитала је Јерковљева, алудирајући да посланици СНС-а, како су поједини посланици констатовали, гласају "на звоно", на шта јој је Маја Гојковић одговорила:

"Ниједном нисам никоме звонила. Посматрајте моје руке. Ја не звоним ником, можда неком одзвања...", рекла је председница парламента и додала да је председнику Одбора за правосуђе Петру Петровићу предложила да стави тај закон на дневни ред, те да је он одговорио да ће то учинити у другој половини октобра.

Након постављана питања, посланици су прешли на утвђивање дневног реда.

Редовно јесење заседање, почело је уз интонирање државне химне и постројавање Гарде Војске Србије испред Дома Народне скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво