Тадић тражи подршку афричких земаља

Председник Борис Тадић позвао је чланице Афричке уније да подрже резолуцију коју ће Србија поднети Генералној скупштини УН на заседању у септембру, којом се тражи мишљење Међународног суда правде о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије.

"У име стварања перспективније и демократичније будућности за све оне који живе у нашој покрајини Косову, као и у остатку Србије и региона, тражим вашу подршку за резолуцију коју ћемо поднети Генералној скупштини УН у септембру", рекао је председник Србије Борис Тадић у говору на самиту Афричке уније, у египатском летовалишту Шарм ел Шеику.

Председник Тадић се захвалио афричким државама које нису признале једнострану независност Косова и Метохије, оценивши да су тиме показале своју приврженост принципима међународног права.

"Свесни смо да сте саветовани да признате независност Косова и у име Републике Србије, желим да изразим велику захвалност огромној већини вас због принципијалног става да то не учините", рекао је Тадић, истичући да њихова "подршка суверенитету и територијалном интегритету Србије заиста заслужује захвалност".

"Мотивисани својим дубоким поштовањем принципа међународног права, ви сте проучили стратешке последице једностраног проглашења косовске независности по систем УН. Сагледали сте преседан Косова и уочили његове потенцијалне последице - постојећи сукоби могли би ескалирати, замрзнути сукоби се поново распламсати и нови би могли бити запаљени", указао је српски председник.

Тадић је упозорио да једнострано проглашење независности Косова представља озбиљну препреку на путу Србије и читавог региона ка Европској унији и да би, уколико проблем не буде решаван на прави начин, могао успорити или уназадити "огроман напредак који је начињен на читавом западном Балкану".

Он је поновио да Србија одбацује било какву употребу силе у складу са својом приврженошћу проналажењу мирног решења за будући статус Косова и са вредностима Европске уније којој тежи.

Изјава Бориса Тадића:

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво