Косовски специјалци повукли се са севера Косова

Неколико десетина припадника косовских специјалних снага РОСУ повукло се са севера Косова где су боравили неколико сати. Они су јутрос ушли у Центар за екологију и развој спорта у том месту, распоредили се око вештачког језера и хидроцентрале Газиводе како би обезбедили трасу којом се кретао косовски председник Хашим Тачи током посете језеру. Четворица радника бесправно задржана у Центру за спорт. Полиција у стању највише приправности, а Војска Србије у стању највише борбене готовости.

22.10 - На позив председника Александра Вучића протест грађана у Зубином Потоку је завршен и уклоњене су барикаде, јавља дописник РТС-а. 

21.10 - Председник Александар Вучић рекао је у ванредном обраћању јавности да је по трећи пут нападнут мир с циљем сатанизације Србије.

19.35 – На северу Косова и Метохије је мирно, јавља дописник РТС-а. Припадници КФОР-а из америчког контигента виђени у близини пункта Јариње, а подручје повремено надлећу хеликоптери.

17.50 – У Зубином Потоку грађани блокирали магистрални пут Рибариће-Косовска Митровица ка административном прелазу Брњак и организовали миран протест. 

16.10 – Директор Канцеларије за КиМ саопштио је да су се јединице РОСУ пре десетак минута повукле са севера и да је Србија добила извињење из појединих западних амбасада које су раније тврдиле да РОСУ није био присутан на северу. То, каже, доказује одакле медијима та информација.

15.55 – Mинистар Вулин саопштио да је и даље на снази наређење Врховног команданта. Док је тако, ВС прати ситуацију и спремна је да одговори на сваки развој ситуације, напомиње Вулин.

15.50 – Вучић ће се у 21 сат обратити јавности. Срби на КиМ окупљају се на више локација.

15.25 – Припадници РОСУ и даље су на Газиводама. Четири радника задржана у објекту Центра за спорт и екологију, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију.

14.50 - Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да насиље не треба да буде начин за решавање проблема и да Приштина не сме да користи специјалне једнице на свеверу Косова. 

14.45 – Председник Александар Вучић упутио је протест шефу НАТО-а Јенсу Столтенбергу, сазнаје Танјуг.

14.40 – Тачи је отишао са језера Газиводе у пратњи седам возила РОСУ, сазнаје РТС.

14.35 – Припадници РОСУ повукли су се са територије општине Зубин Поток, рекао је за РТС председник те општине Стеван Вуловић и додао да нема ухапшених. 

14.25 – Заменик комаданта косовске полиције за север Бесим Хоти одбацује тврдње званичника Србије о заузимању Газивода и хапшењима на том подручју, те наводи да су они тамо због "једне посете". 

14.15 – Како јавља репортер РТС-а, Хашим Тачи се налази на Газиводама и то у пратњи директора косовске полиције. Мотив и циљ доласка тренутно су непознати.

13.55 – Главни портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо каже за Танјуг да та мисија још нема информација о упаду припадника Росу на север Косова. 

13.45 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су косовски специјалци наоружани до зуба заузели Газиводе како би косовски председник Хашим Тачи могао да се шета Газиводама. У овом тренутку Вучић на посебној локацији има састанак са начелником Генералштаба и другим војним и полицијским званичницима, додаје Ђурић.

13.40 – Како јавља дописник РТС-а, специјалци тренутно не контролишу саобраћај, не заустављају путнике.

13.25 –  Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости.

13.00 – Око језера Газиводе напето, али нема других инцидената, јавља дописник РТС-а.  

12.50 – Све специјалне и посебне јединице српске полиције у стању највише приправности, наложио министар полиције Небојша Стефановић. 

12.42 – Косовски специјалци упали у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, јавља дописник РТС-а.

Неколико десетина наоружаних припадника јединице РОСУ повукли су се са Газивода тек око 16 часова иако је претходно било јављено да су они напустили територију општине Зубин Поток око 14.30.

Око 60 припадника косовских специјалних снага јутрос је упало у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, а затим се распоредили око језера и хидроелектране Газиводе.

Они су у Центру бесправно задржали четири радника – Немању Миловановића, Милоша Милића, Николу Ђуровићи и Ненад Гаљка.

Миловановић је рекао да су припадници косовске полиције дошли око један сат и да су репетирали оружје.

"Објекат је за културу и спорт, као што сте видели Црвени крст, српска застава. Ту су опколили, шта је разлог и зашто су дошли ја стварно везе немам. Питали су ме, односно питао сам шта је проблем – они су ми рекли ти ради свој посао, ми ћемо свој", навео је Миловановић.

Председник општине Зубин Поток и заменик комаданта косовске полиције за север Бесим Хоти, међутим, демантовали су ову информацију.

Припадници РОСУ упали су у Зубин Поток како би обезбедили трасу којом се кретао косовски председник Хашим Тачи током посете језеру, на којем је боравио до 14 часова. 

Тачијева посета веома је узнемирила и изненадила мештане Зубиног Потока. Како је за РТС рекао председник те општине Стеван Вуловић, то је био један ненајављен "упад највећег ратног злочинца".

Вуловић је истакао да је у Зубином Потоку тренутно мирно а највећи проблем је, каже, био смирити становништво које је желело да "правду узме у своје руке када је видело Тачија".

Овим поводом огласио се и КФОР који је потврдио да су на Газиводама били припадници косовске полиције и навео је да је реч о полицијском особљу за обезбеђивање Хашима Тачија током посете језеру.

"КФОР и даље испитује наводно присуство специјалних јединица РОСУ и наставља да надгледа ситуацију патролама и хеликоптерима", наводи се у саопштењу главног портпарола КФОР-а Винћенца Граса.

Грасо је, иначе, раније саопштио да КФОР није био обавештен да ће припадници РОСУ ући на север Косова.

Далибор Јевтић из Српске листе рекао је да је јутрос створена ситуација пуна тензија и да се није знало због чега су се припадници РОСУ упутили на Газиводе.

Раније данас, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је, поводом дешавања на Косову и хапшења, наложио директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности.

Како је истакао, Министарство унутрашњих послова наставља да прати развој ситуације и предузеће све мере које држава буде наложила. 

Центар за екологију и развој спорта отворен је недавно, а председник Србије Александар Вучић обишао га је приликом последње посете Косову.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво