Завршена расправа о влади

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о изменама Закона о влади који су опозиционе странке (СРС, ДСС-НС и ЛДП) оцениле као неуставне и најавиле да за њих неће гласати. У уторак расправа о Предлогу закона о министарствима.

Скупштина ће у уторак, у 10 сати, наставити рад расправом у начелу о Предлогу закона о министарствима, којим је предвиђено да нова влада има 24 ресора.

У расправи је највише оспоравано решење којим се предвиђа да први потпредседник, кога одреди премијер, буде истовремено и његов заменик.

Посебна мета критика био је предлог да нова влада има, поред председника и потпредседника, и заменика председника.

"Устав каже да, када је одсутан председник, он има право да овласти свог потпредседника и не може да се деси да било који потпредседник помаже председнику владе екслузивно у вођењу и усмеравању рада владе. Уводите својеврсно двовлашће које ће створити конфузију, уместо да помаже у раду владе", поручио је шеф посланичке групе ДСС- НС Милош Алигрудић.

Шеф радикала у парламенту Томислав Николић је оценио да "у једној функцији не може бити садржан и заменик и потпредседник, јер су те надлежности различите".и да радикали у томе неће учестовати, ракавши да је "све ово замишљено да би Борис Тадић био тутор Скупштине, владе, Уставног суда".

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић критике је усмерио ка законском предлогу којим се председнику владе даје могућност да донесе одлуку.

"Увођењем златног гласа председник владе добија тежину коју не може да има, из чега се види да партнерство није искрено и да странке размишљају само о својим потребама", рекао је он.

Одговарајући опозиционим лидерима, заменик шефа посланичке групе коалиције окупљене око социјалиста Жарко Обрадовић рекао је да са увођењем функције заменика премијера нема никаквих проблема и поручио да је то била тема разговора коју су лидери коалиције СПС-ПУПС-ЈС водили и са коаицијом ДСС-НС и СРС.

Обрадовић је рекао да то тада "није био проблем".

Он је проценио да је реч о љутњи и да би "епитети о Ивици Дачићу били другачији да је направљена коалиција са тим странкама".

Бранећи преложене измене закона Бошко Ристић (ДС) је рекао да ће заменик председника владе имати надлежност да помаже премијеру у вођењу и усмеравању владе, старању о јединству у политичком деловању владе и усклађиивању рада чланова владе, сем овлашћења да предлаже избор или разрешење члана владе.

Изменом Закона о влади предвиђено је да први потпредседник буде и заменик председника владе са свим овлашћењима премијера, изузев права да предлаже избор или разрешење члана Владе Србије.

Марковић: Нова влада није скупа

"Србија има толико проблема да би и 40 министара било мало да решава све проблеме које је створила последњих година, имајући у виду да су по три ресора припадала једном министру", рекао је председник Јединствене Србије Драган Марковић.

Објаснио је да ће кабинет имати 24 министра, премијера, једног заменика председника владе и два потпредседника, тј. укупно 28 чланова.

"То није скупо и Србија треба да води рачуна да на неке друге стране не одлази новац, а да ли има три министра више или мање, није велики трошак за земљу", рекао је Марковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара