Купер: Дајте времена Београду и Приштини

Први ЕУ посредник у дијалогу Роберт Купер упозорио је да се не би смеле "брзо и коначно" заузимати стране када је реч о идејама које су се појавиле у циљу решавања свеобухватних односа Београда и Приштине.

Купер је у свом тексту за Европски савет за спољне односе позвао на давање "првенства и времена" у доношењу одлука упаво странама на које се та решења и односе.

Роберт Купер, као први ЕУ посредник у дијалогу Београда и Приштине, у периоду од 2011. до 2012. године, оцењује да су разговори лидера Србије и Косова о проналажењу компромиса око постојећег проблема граница изазвали различите ставове: од оних да ће промена граница довести до рата, до оних да је то начин за стварање мира.

Купер наглашава да су у питању још недефинисане идеје које морају тек да постану предлози који ће доћи од стране оних на које ће то имати највише утицаја.

"Хајде да прекинемо старе навике на Балкану једном и не заузимамо стране пре него што сазнамо шта је предложено. Дајте онима на које се то односи времена да своје идеје направе у предлоге, дајте им времена да их објасне, можда чак и да их прилагоде. Хајде да чујемо мишљења са свих страна, нарочито оних на терену, а тек онда доносимо своје мишљење, имајући у виду да на крају наше мишљење није то које је пресудно", поручио је Купер.

Роберт Купер је у свом тексту "Раскид са старим навикама на Балкану", објављеном на сајту Европског савета за спољне односе, замолио да се када је реч о предлозима за решење односа Београда и Приштине не заузимају "превише брзо и занавек" стране.

Подсетио на Хелсиншку декларацију која је, како каже, јасна када су територијални интегритет и неповредивост граница у питању, али и укључује изузеће када се ради о мирњ промени у складу са међународним законом.

"Зашто не би сачекали да видимо да ли неко има предлог, да га саслушамо пажљиво, озбиљно преиспитамо и то не само шта је предложено већ и како је то могуће урадити, шта су мере које би ишле уз то, где је баланс међу странама и како би то утицало на регион", пише Купер.

Наглашава да одлуке морају бити првенствено донете зарад оних на које ће највише утицати, а да су то они који су директно погођени и њихови суседи.

"До сад нико није предложио ништа конкретно. Ми чујемо идеје, али оне су прилично нејасне. Пре него што идеју постану план оне морају добити јасне облике", наводи европски дипломата.

Додаје да ће што се више буде ишло у детаље све постајати још компликованије, али да не сме бити избегавања детаља јер, према његовим речима, политика нису принципи или генерализација.

Роберт Купер закључује да ће за такве детаље бити потребно време, јер ће укључивати и компромисе страна у дијалогу и изналажење избалансираних пакета где би обе старне биле на добитку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи