Билатерални сусрети Дачића у Њујорку

На маргинама 73. заседања Генералне скупштине УН, шеф српске дипломатије Ивица Дачић састао се а министром одговорним за спољне послове у Султанату, колегом Коморских острва, као и са палестинским колегом. Дачић је разговарао са председником Републике Палау.

Министар Ивица Дачић састао се у уторак у Њујорку са министром одговорним за спољне послове у Султанату Оман Јусуф бин Алави бин Абдулахом. 

У пријатељском и садржајном разговору саговорници су разменили мишљења о текућим политичким процесима у регионима Западног Балкана и Блиског истока, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић упознао је министра из Омана и на традиционалну и изузетно развијену сарадњу Србије са државама арапског и исламског света.

Два министра су се договорили да у најскорије време размене посете у циљу даљег унапређења билатералне сарадње на свим пољима од обостраног интереса.

Дачић и шеф дипломатије Коморских острва, Мохамед Ел Амине Суеф, који је исказо велики интерес своје државе за учешће Србије у развојним пројектима у Коморима.

Саговорници су, на маргинама редовног 73. заседања Генералне скупштине УН, обострано оценили да се билатерална сарадња развија на обострану корист и да је до њеног унапређења дошло након посете министра Дачића Коморима ове године.

Дачић и Суеф су се у разговору осврнули и на најважније процесе на плану међународне политике о којима су разменили становишта.

Шеф српске дипломатије упознао је министра са Комора и са најважнијим политичким процесима и реформама које се спроводе у Србији.

Дачић се састао и са палестинским колегом Ријадом Ал Маликијем и том приликом је договорено одржавање Мешовитог економског комиетата, и обележавање јубилеја успостављања дпломатских односа двеју држава.

Наредне године, наиме, навршава се 30 година од успостављања тих односа.

Дачић и Малики су на маргинама 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку у пријатељском и садржајном разговору говорили о билатералним односима, економској сарадњи, као и о актуелним међународним питањима.

Саговорници су подвукли и блискост и пријатељску сарадњу две државе која се развија на обострану корист две државе и два народа. 

Министри су разменили и мишљења о политичким процесима и безбедносним изазовима Западног Балкана и Блиског истока и најбољим начинима за решавање отворених питања која оптерећују два региона.

Први потпредседник Владе састао се и са председником Републике Палау Томи Есанг Ременгесом.

Саговорници су се сложили да је ниво билатералне сарадње на веома ниском нивоу, као и да је обострани циљ унапређење међусобне сарадње у свим областима од заједничког интереса, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић и председник Палауа, договорили су и размену посета.

Република Палау је острвска земља која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина у појасу Микронезије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара