Извештај за ЕЦФР: Промена граница је мало вероватна без насиља

"Промена граница на Косову не би прошла без насиља", оцењују амбасадори неколико европских земаља у Приштини, у поверљивом извештају, сачињеном за потребе Европског савета за спољне односе (ЕЦФР), пан-европске организације формиране 2007 године.

У извештају се истиче да је косовски председник Хашим Тачи почео да губи подршку страних посматрача на Косову, док би међу противницима његове идеје за промену граница и размену територија, могли да буду и премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи и покрет Самоопредељење.

"Обе стране у дебати о идеји ‘корекције граница' су јасно дефинисане: премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, и Самоопредељење - опозициона странка, противе се идеји, док је председник Хашим Тачи главни заговорник" , наводи се у извештају, чије делове преноси Коха диторе.

Извештај је написан на три стране. Саставили су га Норберт Ретген, актуелни председник Одбора за спољне послове у немачком парламенту и Роберт Купер, бивши супервизор у техничком дијалогу Београда и Приштине.

"Упркос свим разликама у ставовима земаља о идеји територијалне размене, европски амбасадори са којима смо разговарали у Приштини, слажу се да нема начина да се промене граница одвијају мирно и да ће то подстицати Србе да напуштају јужно Косово", наводи се у извештају.

Аутори га завршавају проценом да су две идеје - Заједница општина са српском већином и либерализација визног режима "мртве".

Извештајем је, осим дебате о промени граница на Косову, обухваћен и предстојећи референдум у Македонији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво