Брнабићева у Њујорку: Тражићу да се не смањује мисија Унмика

Премијерка Србије Ана Брнабић борави у Њујорку где учествује на заседању Генералне скупштине УН. Истакла је да ће на панелу "Акција за мир" апеловати да се не смањује мисија Унмика на КиМ. Премијерка се претходно сусрела са бројним светским званичницима.

Ана Брнабић је рекла да ће на панелу у Њујорку посвећеном мировним операцијама позвати да се не смањује мисија Унмика на Косову и Метохији. 

Премијерка, која предводи делегацију Србије на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, рекла је да ће на састанку на високом нивоу под називом "Акција за мир" истаћи да више од 300 жена и мушкараца из Србије учествује у мировним мисијама широм света што је, нагласила је, још један показатељ озбиљности и значаја Србије и њене преданости миру и безбедности широм света.

Најавила је да ће панел "Акција за мир", посвећен мировним операцијама, искористити да позове да се не смањује мисија Унмика на Косову и Метохији, јер је то једна од највећих безбедносних мисија "у и даље комплексном окружењу" на КиМ.

Панел под називом "Акција за мир", који је посвећен мировним операцијама, у организацији генералног секретара УН, одржаће се касније данас, по локалном времену.  

Премијерка је навела је да ће на седници Генералне скупштине УН представити реформе које се спроводе у оквиру евроинтеграција Србије.

Нагласила је и да је делегација Србије добила позив и да се састане са америчким секретаром за трговину Вилбуром Росом, што није било планирано.

Брнабићева је додала да ће састанак, за који је рекла да "још једном показује све боље односе између Србије и Америке", бити одржан у четвртак или петак.

Премијерка је уверена да ће дијалог Београда и Приштине бити тема свих састанака у Њујорку.

"Сви су заинтересовани за то како тај дијалог тече. Пуна подршка председнику Александру Вучићу на његовим храбрим потезима и одлучности да проба да реши вишедеценијски проблем, који је некако најлакше политичарима да оставе са стране", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, "цени се што Вучић покушава да реши проблем који ће утицати на регионалну стабилност и безбедност, а онда и на стабилност и безбедност у Европи".

Брнабићева се претходно сусрела са премијерима Белгије и Холандије, Шарлом Мишелом и Марком Рутеом.

Брнабићева и Руте разговарали су о дијалогу Београда и Приштине. Председница Владе истакла је да је Србија посвећена наставку дијалога, како би се дошло до решења које је прихватљиво за обе стране, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

"Чланство у Европској унији је кључни спољнополитички циљ Србије", нагласила је Брнабићева и подвукла да "немамо план Б када је реч о чланству у ЕУ". 

Председница Владе Србије упознала је холандског премијера са најважнијим резултатима економских реформи у Србији, као и реформама у области владавине права и правосуђа.  

Брнабићева се сусрела и са премијерком Норвешке Ерном Солберг и норвешком министарком спољних послова Ином Мари Ериксен Сереиде, као и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Премијерка је разговарала и са црногорским колегом Душком Марковићем и са чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

У Њујорку је, иначе, почело 73. заседање Генералне скупштине УН, а генерални секретар те међународне организације Антонио Гутерес је упозорио на растући популизам и поларизацију међу нацијама.

Премијерка Србије је синоћ присуствовала традиционалном пријему код америчког председника, на ком је захвалила Доналду Трампу на разумевању за ставове Србије.

Говор Брнабићеве пред Генералном скупштином на програму је у четвртак.

Генералној скупштини УН присуствују председници, премијери, монарси и високорангирани министри из 133 државе света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво