Аустрија за отварање бар три поглавља са Србијом

Земља која до краја године председава Европској унији, Аустрија, планира да у децембру организије Међувладину конференцију ЕУ-Србија на којој би била отворена најмање три поглавља, речено је Танјугу у Бриселу.

"Планови аустријског Председавања су да одржимо Међувладину конференцију у децембру. Наша намера је да отворимо најмање три поглавља са Србијом", изјавио је портпарол аустријског председавања.

У Савету су, за Танјуг, потврдили да је тренутни план Аустрије да се у децембру одржи регуларна Међувладина конференција са Србијом, али и додали да много тога још зависи од постигнутог напретка у приступним преговорима.

"У радним телима Савета тренутно се ради на три преговарачка поглавља: поглављу 9 које се односи на финансијске услуге, поглављу 17 које се бави економском и монетарном политиком и поглављу 18 што је статистика. Пошто је рад на тим поглављима још у току, сувише је рано рећи када би она могла бити отворена", кажу извори Танјуга у Савету.

Европски дипломатски извори наводе да је у оптицају и могућност да се у октобру одржи такозвана прелазна Међувладина конференција на којој би могло бити отворено једно ново поглавље.

Србија је, у међувремену, Савету доставила на разматрање и преговарачку позицију за поглавље 2 које се тиче слободе кретања радика, а ових дана се очекује и достављање позиција Србије за поглавље 4, о слободи кретања капитала.

У дипломатским изворима у Бриселу кажу да се и Аустрија, као земља председавајућа ЕУ до краја година, као и Србија, труде да земљама чланицама ЕУ што боље представе досадашњи напредак Србије како би се повећале шансе за отварање што већег броја поглавља и бржи напредак у приступним преговорима.

У складу са тим организују се и састанци у Бриселу на којим се земље чланице обавештавају о томе шта је Србија урадила у кључним поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права, слободе и основна права.

У Савету подсећају да је напредак у поглављима која се односе на области владавине права и основних права, као и напредак у процесу нормализације односа са Приштином од кључне важности за одређивање укупне брзине приступних преговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво