Обрад Кесић: Трамп има другачију визију спољне политике

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже за РТС да је промена става САД према питању Космета везана за крупнија питања од Балкана и подсећа да је амерички председник Доналд Трамп још у кампањи најавио да има другачију визију спољне политике. Међутим, Кесић истиче да постоји велики отпор тој његовој визији.

Обрад Кесић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да САД сада дозвољавају да се говори о темама које су раније биле забрањене и да дозвољавају странама у конфликту да дођу до решења и договора уз показивање спремности да се то подржи.

"Не знамо да ли ће Трамп успети да наметне своју визију, ствари се мењају", напомиње Кесић и додаје да неће бити повратка на почетну глобалистичку идеологију што значи да има више простора за ставове Србије и Републике Српске.

Кесић се нада да ће Србија искористити ту прилику јер раније није успела да искористи неке шансе.

"Сада је историјски моменат за цео свет, гради се нови светски поредак", каже Кесић и истиче да то значи урушавање глобалистичке политичке теорије, односно наметања решења и политичких система, мешања у изборе итд...

Каже да је Србија сада у позицији да постигне много више када је реч о националним и државним интересима. Међутим, наглашава да и САД морају да разумеју шта Србија жели не само када је реч о КиМ, већ и о другим стварима.

Обрад Кесић се осврнуо и на ситуацију међу албанским политичарима на Космету истакавши да нису имплементирани неки споразуми који су постигнути.

Каже да је Хашим Тачи потпуно изолован и да се сви остали политички фактори на Космету супротстављају идеји о размени територија и договору који не води признању Косова и Метохије.

Највећа препрека споразуму, како каже, је то што нема консензуса међу албанским политичарима који воде међусобну унутрашњу борбу.

Говорећи о изборима у Републици Српској и наводима о мешању страних сила у тај процес, Кесић каже да се нажалост, то и даље ради преко амбасаде изван токова које сам председник САД одређује.

Још једном подсећа да је Трамп рекао да САД неће да се мешају у унутрашња питања земаља и да немећу демократизацију, међутим, постоје људи у администрацији који пружају отпор тој његовој политици.

Обрад Кесић је указао и на Трампов стил преговарања наводећи пример Северне Кореје. Каже да он прво иде радикално и затвара простор за договор рачунајући да ће друга страна имати страх и мотивацију да покаже флексибилност. Затим, како додаје, крену преговори и дође се до ситуације као сада са Северном Корејом.

Очекује и да ће на Генералној скупштини УН Трамп говорити и о питању Кине и додаје да ће Кина и Русија бити теме иако председници тих земаља нису присутни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи