Дачић и Ванг: Потврђено пријатељство и савезништво

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у Њујорку са министром иностраних послова Кине Ванг Јием, а на састанку је потврђено велико пријатељство, стратешко партнерство и чврсто савезништво између две државе. Потписан меморандум о пољопривредној сарадњи са Ганом.

Ванг је потврдио успех недавне посете делегације Србије предвођене председником Александром Вучићем Кини и изнео оцену да се билатерална сарадња развија по предвиђеном плану на обострано задовољство и у корист заједничког успеха, наводи се у саопштењу МСП.

Истакнуто је и да се две земље на интернационалном плану снажно залажу за поштовање основних принципа међународног права и поштовања територијалног интегритета суверених држава.

Шефови дипломатија Кине и Србије сложили су се да је сарадња и међусобна подршка две државе на изузетно високом нивоу.

Саговорници су се сложили о редовним међусобним сусретима у циљу што боље координације заједничких активности у циљу даљег оснаживања билатералне сарадње.

Mеморандум о пољопривредној сарадњи са Ганом

У церемонији уприличеној у згради Мисије Србије при Уједињеним нацијама, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министарка иностраних послова и регионалних интеграција Гане Ширли Бочвеј потписали су Меморандум о сарадњи у области пољопривреде.

Дачић и Бочвеј су заједнички закључили да је билатерална сарадња две државе у кратком временском року враћена на висок ниво из времена велике и пријатељске сарадње СФРЈ и Гане.

Иначе, потписивање Меморандума два министра су обавила у просторији и за столом за којим су председници Јосип Броз Тито, Насер, Нехру, Сукарно и Нкрума (председник Гане), септембра 1960. године, договорили одржавање првог самита Покрета несврстаних земаља 1961. у Београду, а министарка Бочвеј изјавила је да је за њу велика част да седи за столом за којим је инициран Покрет несврстаних.

Дачић се налази у Њујорку у саставу делегације Србије предвођене премијерком Аном Брнабић на заседању Генералне скупштине УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи