На Макалистеров извештај поднето 239 амандмана

Посланици Европског парламента поднели су 239 амандмана на овогодишњи нацрт извештај Дејвида Макалистера о Србији. Амандмани се у највећој мери односе на владавину права у Србији, односе са Русијом и дијалог са Косовом. И ове године хрватски посланици поднели су велики број тзв "билатералних амандмана" који се тичу искључиво питања односа Хрватске и Србије.

Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента (АФЕТ) поднели су до краја августа укупно 239 амандмана на нацрт извештај о Србији, који је известилац Дејвид Макалистер представио 20. јуна.

У питању је значајно мањи број амандмана у односу на претходну годину, када их је било 325.

Дипломатски извори у Бриселу за кажу за Танјуг да је општа оцена да су ове године критике посланика на нацрт извештаја о Србији умереније и да дају конструктиван допринос тексту Дејвида Макалистера.

Известилац за Србију је у свом нацрту извештаја ове године тежиште ставио на пет области: економски раст, владавину права, медијске слободе, дијалог са Косовом и рад Парламента Србије.

Посланици АФЕТ-а у својим амандманима указали су на неопходност јачања владавине права у Србији као фундаменталне вредности ЕУ, укључујући независност правосуђа, слободу изражавања и независност медија у Србији, јачање економске политике, бољу заштиту права радника - превасходно жена и младих, као и заштиту општих права жена, деце, припадника ромске популације и угрожених мањинских група.

Посланици су кроз амандамне инсистирали и на јачој борби против корупције и организованог криминала.

Кроз поједине амандмане инсистирало се на примени препорука посматрача ОЕБС-а када је у питању изборни процес у Србији, као и на траспарентном финансирању политичких партија.

О односима Србије и Русије

Међу амандманима су се нашли и они који указују на забринутости због војне сарадње Србије и Русије, али и амандмани у којима се наводи да Србија у процесу усклађивања спољне политике са ЕУ "има право да одржава односе са Русијом који су дикртирани политичким, историјским и културни идентитетом".

Поставило се и питање услова рада цивилног сектора у Србији, елиминације политичког утицаја на медије, као и једно подсећање на нерешени случај "Савамала".

Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента похвалили су Србију због низа усвојених реформских закона, али и конструктивности у области регионалне сарадње.

Европски савет је позван да без одлагања отвори спремна преговарачка поглавља и убрза целокупни процес приступања Србије.

Када је реч о нормализацији односа са Косовом, посланици су кроз амандмане инсистирали на споразуму који је у складу са међународним правом и обезбеђује стабилност у региону.

О променама граница

Више посланика је кроз заједнички амандман поручило да се "свака промена постојећих, међународно признатих граница, може водити само кроз свеобухватну дебату у оквиру процеса рада на правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине, уз пуну подршку свих учесника".

Инсистирало се и на мултиетничкој природи и Србије и Косова уз констатцију да "етнички чисте државе не смеју бити оно чему се стреми у региону".

Хрватски посланици су се и ове године у својим амандамнима бавили билатералним питањима, као што су већа права за хрватску мањину у Србији, укидање универзалне јурисдискције Србије када је реч о процесуирању ратних злочина, исплата ратне одштете Хрватској и БиХ, као и санкционисање "говора мржње" и "злоупотребе посланичког мандата" Војислава Шешеља.

Известилац за Србију Дејвид Макалистер и помоћни известиоци би на састанку 25. септембра требало да се договоре око компромисних амандмана, о којима ће се разговарати на састанку Спољнополитичког одбора 27. септембра.

Одбор би финални текст извештаја о Србији требало да усвоји између 8. и 9. октобра, а завршно гласање очекује се на пленарном заседању Европског парламента које се одржава 28. и 29. новембра у Бриселу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво